IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансирането на космически стартъпи расте

Инвеститорите показват интерес към производители на сателити и ракети

08:23 | 10.10.24 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Космическите стартъпи са набрали 1,9 млрд. долара през третото тримесечие, което е с почти една пета повече спрямо година по-рано, благодарение на силния инвеститорски интерес към производителите на ракети и сателити, сочи нов доклад на Seraphim Space, цитиран от Ройтерс.

Това бележи промяна в инвестиционната тенденция, тъй като девет от десетте най-големи сделки в космическия сектор през третото тримесечие са били за капиталоемки бизнеси, се казва в доклада.

По-рано фирмите за рисков капитал и други инвеститори се фокусираха основно върху стартиращи фирми в космическия сектор, свързани с анализи на данни и сателитни изображения, тъй като те имат по-бърз път към генерирането на приходи в сравнение с бизнеси като производители на ракети и доставчици на хардуер, които изискват големи капиталови инвестиции.

„Докато дейността и възможностите за инвестиции в космоса продължават да растат, ние се нуждаем от бизнеси, способни да посрещнат търсенето на изстрелвания на сателити“, коментира Лукас Бишоп, инвестиционен сътрудник в Seraphim Space.

Финансирането през третото тримесечие е нараснало с 18% спрямо година по-рано до 1,9 млрд. долара, със среден размер на сделката от 18 млн. долара, разкрива докладът.

Най-голямата сделка за тримесечието до 30 септември е била за World Labs - фирма за геопространствено разузнаване, която набра 230 млн. долара от множество големи инвеститори, включително носителя на Нобелова награда Джефри Хинтън, Nvidia, AMD и Adobe.

Съединените щати изпревариха Китай по финансиране на стартъпи, занимаващи се с космоса, от началото на тази година, се казва в доклада. Той предвижда конкуренция за господство в космоса, която да стимулира допълнителни инвестиции.

Темата за стартъпите е във фокуса на събитието на Investor.bg Founders Today, което започва днес (10 октомври) от 13:30 часа в Интер Експо Център в София. Повече за програмата може да научите ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още