IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската инвестиционна банка ще увеличи финансирането за стартъпи в ЕС

ЕИБ ще разшири Инициативата за европейски технологични шампиони

09:59 | 09.10.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предложи да подпомогне преодоляването на недостига на финансиране и задържането на най-иновативните стартиращи компании в Европа чрез подкрепа за пазарите на рисков капитал и частни капиталови инвестиции в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Инициативата, представена от банката на финансовите министри от ЕС на среща в Люксембург в понеделник, е част от стремежа на Евросъюза да развие своите капиталови пазари и да стане по-привлекателен за иновативните стартиращи компании, които сега често се преместват в САЩ, където е по-лесно да привлекат финансиране.

В своя изявление от ЕИБ заявиха, че банката ще финансира разрастването на европейските т. нар. "еднорози" - компании с уникални идеи и потенциал за растеж - чрез разширяване на Инициативата за европейски технологични шампиони (ETCI) - фонд от фондове, стартирал миналата година, който предоставя капитал на късен етап на развитие на европейските иноватори. До февруари 2024 г. фондът е финализирал инвестиции на стойност 1 млрд. евро.

Европейската инвестиционна банка, която е собственост на 27-те правителства на страните членки на ЕС, предложи също така да увеличи капиталовите и рисковите дългови инвестиции и да създаде нов специален фонд за финансиране на придобивания и листване на стартиращи технологични компании от европейски фирми.

"Става въпрос за това да гарантираме, че европейските компании, технологиите, които се раждат в Европа, остават в Европа и че инвестираме в европейските шампиони, в европейските еднорози, че укрепваме конкурентоспособността на Европа чрез по-силен капиталов пазар", заяви президентът на ЕИБ Надя Калвиньо.

Стратегията за финансиране има за цел също така да помогне на Европа да остане конкурентоспособна спрямо Китай и САЩ в областта на новите, щадящи климата технологии, от които ЕС се нуждае, за да постигне амбициозните си цели в областта на климата за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г.

"На техническо ниво има единодушно съгласие относно необходимостта от задълбочаване на европейските капиталови пазари и засилване на интеграцията на нашите капиталови пазари", каза Калвиньо. "Това ще засили конкурентоспособността на Европа и ще финансира успешните европейски компании. В момента има и политически импулс."

Европа изостава в комерсиализирането на иновациите

Предложението на ЕИБ излиза месец след като бившият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги алармира за неспособността на ЕС да комерсиализира иновациите. В доклад, поръчан от председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен, Драги предупреди, че блокът значително изостава от конкуренти като САЩ.

"Проблемът не е в това, че на Европа ѝ липсват идеи или амбиции", заяви бившият италиански премиер. "Но иновациите са блокирани на следващия етап: не успяваме да превърнем иновациите в комерсиализация."

Според доклада само четири европейски компании се нареждат сред 50-те най-големи технологични гиганта в света. Освен това през последния половин век нито една технологична компания, базирана в ЕС, не е достигнала пазарна капитализация от над 100 млрд. евро.

Това контрастира рязко на САЩ, които могат да се похвалят с шест такива компании, оценени на над 1 трилион евро.

За да илюстрира допълнително предизвикателствата пред ЕС, докладът показва също, че между 2008 г. и 2021 г. почти една трета от европейските еднорози са се преместили в чужбина, като по-голямата част от тях са избрали САЩ.

Консурсът за стартъпи на Investor.bg Founders Today е във финалната си фаза. Утре (10 октомври) на сцената на Интер Експо Център в София ще се качат шестимата финалисти за разговори със своите ментори. Чуйте ги на място, като запазите място в залата ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още