IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои са най-добрите страни в Европа за стартъпи с AI?

Очаква се изкуственият интелект да даде тласък на европейската икономика в размер на 500 млрд. евро

10:49 | 08.10.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Очаква се световният пазар на генеративен изкуствен интелект (AI), който се оценява на над 130 млрд. долара през 2023 г., да расте с 30-40% всяка година и конкуренцията в сектора да се засилва. Към момента САЩ несъмнено печелят тази битка, но някои европейски държави също се оформят като горещи точки за създаване на нови компании в областта на изкуствения интелект, пише Euronews.

В последния си доклад по темата от Станфордския университет отбелязват, че през 2023 г. най-много частни инвестиции в сектора - в размер на 62,5 млрд. евро, са направени в САЩ, следвани от Китай (7,3 млрд. евро). В Европейския съюз и Обединеното кралство са инвестирани общо 9 млрд. евро.

В световен мащаб броят на новосъздадените компании за изкуствен интелект е нараснал с над 40% миналата година.

Най-горещите места за създаване на компании за изкуствен интелект в Европа

САЩ са най-добрата страна за започване на бизнес с изкуствен интелект в света и се гордеят с най-големия брой нови компании за изкуствен интелект, привлекли финансиране, сочи доклад на инструмента за управление на изкуствен интелект AIPRM.

От 14 анализирани държави в него шест са от Европа. В доклада се прави класация на най-добрите страни за създаване на стартъп в областта на изкуствения интелект въз основа на фактори като брой новофинансирани компании в тази област, общ размер на частните инвестиции, научноизследователска и развойна дейност, финансиране на стартъпи и ръст на приходите. Включени са данни от доклада на Станфордския университет и проучване на Deloitte по темата и от други източници.

Сингапур е на второ място в класацията след САЩ, а Швеция е трета с изключителен ръст на приходите от 1127%. Швейцария заема четвърто място в световен мащаб. Германия също постига високи резултати, но все пак изглежда, че бизнес средата и финансирането за стартиращи предприятия не са толкова благоприятни, колкото в Швейцария, което оставя най-силната европейска икономика на шесто място.

Испания получава висока оценка за бизнес средата и финансирането на стартиращи предприятия и се класира по-високо от Франция, която е на 9-о място в света за създаване на бизнес с изкуствен интелект. Общите частни инвестиции в изкуствен интелект във Франция достигат 10,4 млрд. долара (9,42 млрд. евро) и страната е дом на най-голям брой новофинансирани компании за AI в ЕС. Въпреки това наемането на служители в тази сфера във Франция леко е намаляло през 2023 г. в сравнение с предходната година. "Започването на работа в областта на изкуствения интелект става все по-конкурентно, тъй като индустрията продължава да се развива и разраства с бързи темпове", коментира Кристоф К. Чемпер, основател на AIPRM.

 

Какво може да спечели Европа

Генеративният изкуствен интелект може да добави 521 млрд. евро към европейската икономика според глобалната консултантска компания за управление McKinsey & Company. Това се равнява на около една десета от БВП на Германия.

За да се засили конкурентоспособността на Европа на този нововъзникващ пазар обаче, европейските компании трябва да възприемат по-широко технологиите за изкуствен интелект. Европа е водеща само в един от осемте основни сегмента на този пазар - оборудване за полупроводници с изкуствен интелект. Според доклада на McKinsey континентът има по-малко от 5% пазарен дял при суровините, проектирането на полупроводници за AI, производството на полупроводници за AI и облачната инфраструктура и суперкомпютрите.

За да подкрепи инвестициите, през януари 2024 г. Европейската комисия стартира пакет за иновации в областта на изкуствения интелект в подкрепа на стартиращи предприятия и малки и средни компании в сектора. В доклада се предлага по-нататъшно увеличаване на инвестициите, например в приложения с изкуствен интелект за здравеопазване и отбрана, и подкрепа за програми, насочени към преквалификация на работната сила и задържане на талантите.

Друг ключов елемент е постигането на конкурентни цени на енергията в Европа. Очаква се AI да увеличи търсенето на електроенергия в центровете за данни, което може да достигне до 5% от общото потребление на електроенергия до края на това десетилетие.

В Европа производителността на труда се забавя, като според изследването на McKinsey генеративният изкуствен интелект може да увеличи годишния темп на нарастване на производителността в Европа с до 3% до 2030 г.

Остават броени дни до финалния етап на конкурса за стартъпи на Investor.bg Founders Today на 10 октомври - запазете своето място в залата ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Стартъпи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 2 часа
От #1: Тезисите на другарката Виктория Нюланд, формулирани кратко и ясно чрез израза Fuckk the EU!* успешно бяха претворени в дела от евроатлантическата идея и нейните ударници - комисарите от ЕК. От тук нататък вече може и с изкуствен интелект, и с изкуствен (цензура) - тласъците ще са равномерно-постъпателни от запад на изток, а движението на милиардите - от изток на запад - и в двата случая, през евроАтлантика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 2 часа
*Очаква се изкуственият интелект да даде тласък на европейската икономика в размер на 500 млрд. евро* - Това в подзаглавието, където не се уточнява кой, къде и на какво основание има такива очаквания. В последващата статия, обаче, достатъчно ясно е обяснено с доводи и примери, че това няма да се случи. Но европейската икономика получава други мощни тласъци, в много по-голям размер от посочения и главно в задния порт, като и за в бъдеще се очакват пак там, както обичат овластените в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още