IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дигитални платформи и производител на столове са финалисти във Founders Today

Те ще обсъдят различни теми с менторите си на сцената на Интер Експо Център в София на 10 октомври

15:14 | 02.10.24 г.
Снимка: Станимир Стоянов
Снимка: Станимир Стоянов

Да се свържеш с правилния човек в точния момент е ключово за разрешаването на различни проблеми. Три платформи, които отговарят на това описание, са сред финалистите в конкурса на Investor.bg Founders Today.

BuddyGuard свързва стопани на домашни любимци с проверени гледачи, "Утро България" е дигитална платформа за грижа за възрастни хора у дома, а Health Navigator има за цел да направи революция в лечението на рака чрез онлайн платформа, която осигурява ускорен достъп до специалисти и персонализирано лечение.

Освен тях още три компании са финалисти в конкурса - Stoleto, бързорастящ производител на коленни столове за активно седене; Epix.AI, което измерва биологичната възраст и риска от болести, свързани със стареенето; и FairytalesAI - "разказвач" на приказки за малки деца с гласовете на техните родители.

Шестимата финалисти се запознаха със своите ментори на специално събитие в Networking Premium Coworking & Event Spaces в София. Те имаха възможност да представят своя бизнес и получиха конкретни "задания" - теми, които да обсъдят в екскузивни сесии с менторите си на сцената на Интер Експо Център на 10 октомври.

"Колко е важен мениджмънтът при развитие на специфични продукти" е темата, която ще коментират Венцислав Тотев, собственик на Stoleto, и неговият ментор Силвия Павлова, създател на бранда WoodenSpoon с над 15 години опит зад гърба си и успешни продажби в 36 държави.

Силвия Павлова и Венцислав Тотев. Снимка: Станислав Стоянов Силвия Павлова и Венцислав Тотев. Снимка: Станислав Стоянов

Коленните столове на Stoleto целят да предотвратят заболяванията, причинени от погрешната седяща работна поза, и да тренират и укрепят тялото. Със специалния си дизайн столовете подканват тялото да се движи, докато седи, при което тялото запазва правилните физиологични извивки на гръбначния стълб и хората започват да седят и вървят изправени несъзнателно.

Емил Шекерджийски, създател на веригата от коуъркинг пространства Networking Premium Coworking, е ментор на Костадин Михайлов, съосновател на Buddy Guard.

Платформата дава възможност на стопаните на домашни любимци да се свържат с проверени гледачи, да резервират лесно услугите през приложението и да застраховат домашния си любимец. Двамата ще обсъдят темата "Да започнеш бизнес в гаража - какво значение има мястото за стартиране на дейност?".

Емил Шекерджийски и Костадин Михайлов. Снимка: Станислав Стоянов Емил Шекерджийски и Костадин Михайлов. Снимка: Станислав Стоянов

Георги Малчев, управляващ съдружник в агенцията за интегриран дигитален маркетинг xplora.bg, ще е ментор на Александър Колев и Мартин Христов, съоснователи на "Утро България". Малчев има над четвърт век бизнес и маркетинг опит като основател на компании, мениджър, директор, преподавател и ментор на стартъпи.

"Утро България" цели да преструктурира и "осветли" целия сектор за предоставяне на социални услуги, с което да повиши възнагражденията и възможностите за професионално обучение за болногледачите, както и да повиши качеството на предлаганата услуга. Темата на тяхната сесия е "Основни принципи на маркетинга, стратегии за привличане на клиенти и изграждане на бранд. Маркетинг в социалните медии".

Георги Малчев, Александър Колев и Мартин Христов. Снимка: Станислав Стоянов Георги Малчев, Александър Колев и Мартин Христов. Снимка: Станислав Стоянов

"Особености и предизвикателства при създаване и управление на онлайн бизнес" пък е темата, която ще обсъди менторът Ангел Кънчев, основател на софтуерната компания BRIGHT, с Николай Васев, главен оперативен директор в Epix AI.

Приложението измерва биологичната възраст и риска от болести, свързани със стареенето, на базата на биохимия, генетика и епигенетика, в колаборация с клиники за превентивна грижа. Стартъпът тръгва от България, но цели да се разрасне в Европа и света.

Водещият Георги Пенев, Ангел Кънчев и Николай Васев. Снимка: Станислав Стоянов Водещият Георги Пенев, Ангел Кънчев и Николай Васев. Снимка: Станислав Стоянов

Немалка част от стартъпите залагат на възможностите на изкуствения интелект (AI) за развитието на идеите и постигането на целите си.

Така например FairytalesAI се задвижва с AI. Приложението разказва приказки на малки деца с гласовете на техните родители, като чрез технологията предварително записва гласа на родителя и след това го пресъздава при запис на приказките. Ментор на Христомир Христов, съосновател на FairytalesAI, е Константин Дженгозов, съосновател и главен финансов директор на Payhawk – първата българска компания еднорог и една от най-бързо развиващите се финтех компании. Фокусът на тяхната сесия е финансирането на стартъпи -  различните източници и в кои етапи какво финансиране може да се очаква (лични спестявания, рисков капитал, бизнес ангели, кредитиране и други).

Александър Владимиров от Payhawk и Мартин Господинов от FairytalesAI. Снимка: Станислав Стоянов Александър Владимиров от Payhawk и Мартин Господинов от FairytalesAI. Снимка: Станислав Стоянов

Health Navigator също разчита на изкуственият интелект, за да усъвършенства функциите на платформата си и планира да стартира маркетингови кампании, за да увеличи потребителската си база. Компанията цели да се превърне във водещ партньор за дигитални онкологични грижи в Европа. Ментор на Бетина Цветкова, създател на Health Navigator, е предприемачът Христо Пеев, основател на частната инвестиционна компания Space Tree. Те ще обсъдят как се прави анализ на пазара и конкурентите и как се идентифицират възможностите и рисковете.

След тази първа среща на финалисти и ментори Founders Today навлиза във финалния си етап. На 10 октомври на сцената на Интер Експо Център в София в отделни сесии ментори и финалисти ще споделят своя опит, ще обсъдят важни за бизнеса въпроси и ще развият предварително зададените теми.

Събитието включва и дискусия на тема "Finance for Founders - Финанси за предприемачи", както и два отделни разговора на сцената с журналиста Деси Стоянова, която е и обучител и консултант по медийни и презентационни умения, и с фитнес треньора Инес Субашка за предприемачеството, спорта и вдъхновението.

Всички, които желаят да присъстват на финалния етап на Founders Today на 10 октомври, могат да го направят, като запазят своето място напълно безплатно и се регистрират в страницата на събитието - Investor Media PRO.

Партньори на Founders Today са Уникредит Булбанк, Българска банка за развитие, Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Интер Експо Център и Столето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още