IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

100 хил. лв. ще бъдат инвестирани в победителя в стартъп риалитито 5xLABS

Класираните на второ и трето място печелят специални менторски сесии 

15:25 | 16.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

100 хил. лева под формата на дялова инвестиция ще получи победителят в деветото поредно издание на стартъп риалитито 5xLABS. Надпреварата ще се проведе на 14 октомври и ще събере обещаващи стартъпи от Югоизточна Европа, които предоставят решения в сферата на устойчивата микромобилност, храни и напитки за човека и домашните любимци, ориентирани към здравето, продукти от биомаса, както и решения за личната енергийна автономност. 

Във финалния етап, който ще се проведе в шалет „Беатрис“ край Разлог и ще се излъчва онлайн в специално създадения YouTube канал, ще участват седемте най-добри стартиращи компании, селектирани от специално жури чрез оценъчна система, използвана от водещи рискови инвеститори. Предприемачите ще се състезават в рамките на 120 минути за титлата „най-финансируем стартъп“. 

Желаещите да се включат трябва да отговарят на следните критерии – да могат да докажат петцифрени приходи за изминалото последно тримесечие или да могат да докажат, че с петцифрена инвестиция ще успеят да стартират дейност, която да доведе до петцифрени приходи в рамките на пет тримесечия от осъществяването на вложението. Така ако дадена компания има приходи от 100 хил. лева, след година и три месеца трябва да може да докаже приходи от 500 хил. лева при инвестиция от 100 хил. лева. 

„От 15-20 години насам фокусът в стартъп екосистемата в България падна изключително много върху технологичния сектор (софтуер, облачни решения и др.). Това обаче намалява възможностите за предприемачите с добри идеи в другите сектори да получат публичност, а с това – инвестиции от частни капитали. Затова решихме да създадем 5xLABS с фокус извън технологиите“, казва Павел Езекиев, сериен предприемач, инвеститор и двигател зад надпреварата. 

В журито традиционно влизат хора от индустриите умен град и потребителски стоки и услуги. Тази година негови членове са инвеститори като Ангел Хаджиев, Виктор Митев, Георги Сиджимков, Ивайло Славов, както и Елена Маринова, съосновател на успешно продадената “Мусала Софт”, и Kристина Босева от Impetus. Като член се включва и представител на един от предишните победители - главният изпълнителен директор на Sofia Electric Brewing Симеон Първанов. 

За ментори са привлечени специалисти, сред които Момчил Зарев, главен търговски директор на „Сирма Груп“, Стойчо Влайков, основател и изпълнителен директор на Cashwave, както и партньорът в NewVision 3 и сериен инвеститор Йордан Зарев. 

Самият финал в Разлог ще се състои от петминутна презентация от страна на самите предприемачи, последвана от петминутна сесия с въпроси и отговори. Въпроси могат да задават всички в залата, включително и другите участници в конкурса. Журито ще оценява предприемаческите идеи въз основа на специално разработена точкова система. 

Победителят ще получи шестцифрената инвестиция, но класираните на второ и трето място също няма да си тръгнат с празни ръце – те печелят специални менторски сесии. 

Първото издание на 5xLABS се проведе през 2021 г. и бе спечелено от софийската микропивоварна Sofia Electric Brewing. Последното издание на конкурса пък бе спечелено от гръцката компания Phee, която спечели журито с иновативните си решения, които имат и положително въздействие върху екосистемата на нашата планета. Стартъпът от южната ни съседка произвежда мебели от мъртвите листа на средиземноморските водорасли от вида Posidonia Oceanica. 

След като през миналите години са участвали компании и от Гърция, Северна Македония и други страни, сега организаторите се надяват интерес да проявят и предприемачи от Сърбия, Румъния, Турция. 

Желаещите да участват предприемачи може да подават кандидатурите си тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още