IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хората зад идеите: Къде са днес финалистите от конкурса Founders Today 2023

Вижте как се развиха техните стартъпи и какви уроци научиха по пътя си досега

13:27 | 21.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

В динамичния свят на предприемачеството малко събития имат силата да помогнат на мечтите да се превърнат в реалност – Founders Today е едно от тях. Конкурсът се организира от Investor.bg за четвърта година и се утвърди като едно от най-големите предприемачески събития у нас, на което трибуна получават смелите и иновативни стартъпи.

До 31 август на Investor Media PRO всяка стартираща компания може да кандидатства за участие в конкурса, а до края на септември ще станат ясни и новите шестима финалисти в тазгодишния Founders Today. Те ще спечелят ексклузивни менторски сесии с някои от големите бизнес лидери у нас, които ще им помогнат да развият бизнес идеята и компанията си.

Менторските сесии ще се проведат по време на самото събитие Founders Today на 10 октомври в Интер Експо Център в София. Финалистите ще получат и други ценни награди, сред които медийни пакети за реклама в Investor Media Group.

На прага на това вълнуващо събитие и една година след като на сцената изгряха финалистите на Founders Today 2023, днес ще обърнем поглед към тях - умовете зад някои от най-обещаващите стартиращи и развиващи се компании. Къде са днес част от финалистите от миналогодишния конкурс на Investor.bg, как са се развили бизнесите им и кои са грешките и уроците, които научиха по пътя си досега – вижте по-долу.

Тодор Бобев, съосновател на TouchMenu

- Тодор, вашата иновативна ИТ компания, предлагаща дигитални решения за туристическата индустрия, привлече голям интерес на изминалото издание на конкурса. Как Founders Today допринесе за развитието на компанията и къде се намира тя днес?

Тодор Бобев: Възможността, която ни беше предоставена за лична среща с ментор, успешно развил бизнеса си зад граница, допълни и разшири нашата стратегия за навлизане на чужди пазари. Успешно стартирахме работа с клиенти в 3 държави и подобрихме комуникацията си с потенциални такива. Развихме мрежа от местни партньори, които да представят нашите продукти в тяхното портфолио.

- Можете ли да ни разкажете най-запомнящия се за Вас момент от събитието?

Тодор Бобев: Личната среща с ментора беше съдържателна и навлязохме в конкретика. Даде ми допълнителна увереност, че съм на прав път. Разговорът с ментора на сцената допълни преживяването.

Съоснователите на TouchMenu. Снимка: Investor Media Group Съоснователите на TouchMenu. Снимка: Investor Media Group

Джейн Димитрова, основател на Foodobox

- Джейн, какво беше най-важното, което научихте от Founders Today 2023?

Джейн Димитрова: За мен най-ценното бе да науча за предизвикателствата на колегите от останалите стартъпи и по-конкретно - как те се справят с тях - послужи ми за вдъхновение, а и за успокоение, че не съм сама по този дълъг път.

- Как оценявате цялостното си преживяване на конкурса?

Джейн Димитрова: Щастлива съм, че Founders Today донесе стойност на Foodobox - от една страна чрез networking събитията, на които се запознах с вдъхновяващи предприемачи, от друга - чрез свързването ни с ментор, който сподели полезен опит и отговори на част от нашите въпроси, а от трета - чрез възможността за популяризиране.

Джейн Димитрова, основател на Foodobox. Снимка: Investor Media Group Джейн Димитрова, основател на Foodobox. Снимка: Investor Media Group

Ивайло Николов, основател на Health in Box

- Ивайло, по какъв начин участието Ви във Founders Today помогна за развитието на бизнеса Ви? Срещнахте ли подкрепа от страна на общността, с която се запознахте на събитието?

Ивайло Николов: Участието ни във Founders Today ни даде много идеи за това как да развием бизнеса си по нови и иновативни начини. Събитието беше изключително вдъхновяващо и ни помогна да разширим технологичните си възможности и да създадем нови партньорства. Получихме вдъхновение и мотивация да развиваме нашия бизнес още по-успешно, благодарение на подкрепата на общността и контактите, които изградихме. Това беше ключов момент за нас, който ни помогна да видим потенциала и възможностите за развитие в нашия сектор.

- Каква стартъп идея бихте искали да видите в новото издание на Founders Today на 10 октомври?

Ивайло Николов: Бих искал да видя стартъп идея, която предлага устойчиви иновации в ритейл сектора. Например, решение, което оптимизира управлението на веригата за доставки, намалява отпадъците и насърчава използването на екологични технологии. Идеи, които помагат на ритейл бизнеса да се адаптира към новите екологични стандарти и потребности на потребителите, ще бъдат изключително ценни и вдъхновяващи за всички нас.

Health in Box. Снимка: Investor Media Group Health in Box. Снимка: Investor Media Group

Напред към бъдещето

Финалистите на Founders Today 2023 поставиха висока летва, демонстрирайки не само иноваторския дух на предприемаческата екосистема в България, но и потенциала на тези стартиращи компании да направят значителен глобален отпечатък. С поглед към Founders Today 2024 можем само да си представим следващата вълна от новаторски идеи, които ще се появят. За тези финалисти пътешествието едва сега започва и техните истории със сигурност ще вдъхновят още много други да следват техните стъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още