IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sky News: Основателят на Revolut планира да продаде част от дела си

Стъпката ще е част от вторична продажба на акции за 500 млн. долара

15:23 | 07.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основателят на Revolut възнамерява да продаде част от дела си за няколко милиарда долара в компанията като част от продажба на акции за 500 млн. долара, съобщава Sky News.

Според изданието Ник Сторонски, който е и главен изпълнителен директор на финтех гиганта, планира да продаде акции на стойност десетки или дори стотици милиони долара във вторична продажба през следващите седмици.

Според източници размерът на продажбата ще зависи от оценката, която Revolut успее да привлече от нови инвеститори, както и от окончателни решения по разпределението на акции от страна на компанията и консултантите ѝ от Morgan Stanley.

Точният размер на Сторонски не е ясен, макар че при оценка от 40 млрд. долара (31 млрд. паунда), която Revolut се надява да получи, той би бил на стойност няколко милиарда долара.

Изданието посочи миналия месец, че Revolut е наела Morgan Stanley да организира вторичната продажба на акции и че тя ще бъде при оценка не по-малко от 33 млрд. долара, получена при първично финансиране от 2011 г.

Макар че финтехът, който има над 40 млн. клиенти, не планира да привлече нов капитал като част от сделката, всяка значима по размер продажба на акции ще бъде внимателно следена от световния финтех сектор.

Очаква се продажбата да бъде ограничена само до служители на компанията.

През седмицата Revolut отчете рекордна продажба от 438 млн. паунда за миналата година при почти двоен ръст на приходите от 1,8 млрд. паунда.

Компанията не е отговорила на искането за коментар от Sky News.

Revolut е сигнализирала, че цели да листне акциите си на борсата, но временният ѝ главен финансов директор Виктор Стинга отказа по-рано този месец да коментира какъвто и да е график за първично публично предлагане.

Финтехът кандидатства и за банков лиценз в Обединеното кралство, но три години по-късно все още чака одобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 07.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още