IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ентусиазмът на инвеститорите към европейските стартъпи се съживява

Рисковите инвеститори предвижат завръщане към растеж на пазара тази година

21:36 | 03.06.24 г.
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

След две години суша в инвестициите в Европа технологичните стартъпи започват да усещат леко съживяване, като сключването на сделки се засилва сред компаниите в ранен етап на развитие, а рисковите инвеститори привличат нови средства, съобщава Financial Times.

Creandum – ранен поддръжник на Spotify, Klarna и Depop, представи фонд за 500 млн. евро в понеделник, превръщайки се в най-новия фокусиран върху Европа технологичен инвеститор, който си подсигурява свеж капитал за стартъпи тази година.

Това набиране на средства следва подобни по размер сделки, включително Accel Europe, която стартира фонд на стойност 650 млн. евро миналия месец, и Plural – базирана в Лондон и Талин компания, таргетираща стартъпи за „дълбоки технологии“, която привлече 400 млн. евро през януари.

Фондът на Creandum е бил събран за „рекордно време“, посочва генералният партньор Карл Фритьофсон. „Има драматична промяна в настроението, апетита и активността в индустрията“, казва той.

След като предизвиканата от пандемията от Covid-19 вълна към технологични инвестиции внезапно спря заради инфлацията, нарастващите лихви и геополитическото напрежение, европейските стартъпи бяха принудени да намалят разходите, тъй като средствата за рискови инвестиции пресъхнаха. Някои големи американски технологични инвеститори, включително Tiger Global и Coatue, се оттеглиха от сделки в Европа.

Рисковите инвеститори казват, че пазарът е започнал да се променя през първите няколко месец на 2024 г., след като новата мания към стартъпи в сферата на изкуствения интелект се комбинира със силния възход в оценките на Big Tech на Wall Street.

„Не сме сме се върнали изцяло към възхода от пиковите години, но виждаме обнадеждаващи признаци навсякъде около нас“, казва Том Вемайер, който управлява екипа по анализи в Atomico – една от най-големите европейски компании за рискови инвестиции. „Придвижваме се отвъд фазата на възстановяване и обратно към периода на растеж“.

Вемайер прогнозира, че след спада през 2023 г. частни технологични инвестиции в европейски стартъпи ще се завърнат към растеж тази година. „Пазарът е по-активен във всяка една точка, отколкото сме виждаме преди 2021 г.“, каза той, посочвайки към три последователни тримесечия на увеличени инвестиции в сделки от „серия Б“.

„От данните, които виждаме, и от нашата ежедневна работа, наистина сме много развълнувани за 2024 г.“, казва Сабина Визандер, партньор в Creandum. „Повече качествени компании се осмеляват да излязат [за да съберат пари], защото средата за набиране на средства е по-предвидима“.

Много стартъпи бяха принудени да намалят разходите и да се фокусират върху рентабилността, когато пазарът се обърна през 2022 г. Тези, които оцеляха след замразяването на финансирането, сега са по-устойчиви, казват инвеститорите, докато растежът на приходите като цяло започна да се ускорява.

Дори някои инвеститори от Силициевата долина се завърнаха в Европа, като Andreessen Horowitz и IVP отвориха офиси в Лондон през последните няколко месеца.

Между 2007 и 2021 г. Creandum е върнала почти седем пъти повече от това, което е инвестирала в компании, след като е разпродала тези дялове. Всяка шеста компания, в която е инвестирала, е достигнала оценка от над 1 млрд. долара.

Джон Бигс, партньор в един от инвеститорите на Creandum, Top Tier, казва, че според цифрите европейските групи за рискови инвестиции могат да покажат възвръщаемост, равна на тази на колегите им от Силициевата долина – въпрос, който отдавна е надвиснал над инвеститорите в региона. „Компанията е удобно в челната класация на глобалните рискови инвеститори“, казва той.

Не всеки европейски фонд успява да привлече средства толкова лесно. Базираният в Лондон Atomico е в последните етапи на много по-голямо събиране на капитал, прицелвайки се в 1,35 млрд. долара за фондовете си за рискови инвестиции и растеж, посочват запознати източници. Макар че очаква да приключи със събирането на финансирането през следващите месеци, процесът е отнел повече от година.

Това отразява както размера на сделката, така и продължаващата предпазливост на инвеститорите относно средствата, насочени към компании на по-късен етап, в момент, когато има малко успешни първични публични предлагания, казват източниците. Atomico е отказала да коментира плановете си за набиране на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още