IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Четири компании са отличени в програмата за растеж на Ендевър – Dare to Scale 2022

Печелившите са Sofia Electric Brewing, Appolica, C4 Nexus и Swipe.bg

15:15 | 14.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Пощенска банка
Снимка: Пощенска банка

Sofia Electric Brewing е големият победител на Demo Day – финалното събитие на програмата за растеж на Ендевър Dare to Scale, което се състоя на 13 декември 2022 г. Симеон Първанов, основател на компанията, бе отличен от журито, което оцени представянето на участниците по три критерия – какъв е потенциалът за глобален растеж на компанията, колко ясно са определени стратегическите цели на компанията и колко силни са презентационните умения на основателя. В състава на журито влизат бизнес лидери от различни сфери и индустрии: Асен Ягодин (Пощенска банка), Калин Радев ("Софтуер Груп"), Бойко Таков (ИАНСМП), Мирослав Стоянов (ЕБВР), Александра Мирчева (VM Finance Group).

Сред отличените компании на база на цялостното им представяне в програмата са още:

  • Appolica с наградата „Straight-A Participant“ – за най-активна компания на уъркшопите, събитията и сесиите;
  • C4 Nexus с „Dare to Scale Ambassador“ – за компания, която най-активно отразява участието си в програмата, споделя прогреса си в различни канали и вдъхновява следващата кохорта предприемачи;
  • Swipe.bg с „Collaboration Champion“ – за компания, която успешно използва възможностите от програмата, за да мащабира бизнеса си.

Dare to Scale е четиримесечна програма за растеж на международната предприемаческа мрежа Ендевър, подпомагаща стартъпи в напреднала фаза на развитие. Тя се проведе за четвърта поредна година и продължи от септември до декември, като в тазгодишната кохорта бяха селектирани 20 предприемачи от 11 компании. Те преминаха през 6 уъркшопа и индивидуални менторски сесии, водени от успешни бизнес лидери от мрежата на Ендевър и консултанти от PwC. В обученията бяха заложени теми, в които компаниите най-често имат предизвикателства – управление на организацията, маркетинг, продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. През пролетта на 2023 г. се очаква да отвори приемът за петото издание на Dare to Scale.

Програмата се реализира с основен партньор Пощенска банка и подкрепена от "Софтуер Груп" и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Тази година Ендевър си партнира с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР/EBRD), с чиято финансова подкрепа от консултантската компания PwC предоставиха експерти, които да подпомагат предприемачите. Съдружници и директори от PwC България работиха индивидуално с всички участници, за да им помогнат със своя опит и експертиза в преодоляването на предизвикателствата и развиването на възможностите в техния бизнес. В програмата се включи и капиталов партньор – Seedblink, който допринесе за допълнителна възможност за достъп до финансиране на участниците. Партньори на събитието Demo Day са винарска изба Enira Estate, Sofia Electric Brewing, които са и участник, както и Trastena wines, чиято основателка - Оля Малинова - бе водещ на събитието и е финалист в предходно издание на програмата.

Момчил Василев, изпълнителен директор на Ендевър България:

„Предприемаческата екосистема в страната се развива изключително успешно и се наблюдават все повече компании, готови да излязат на международни пазари въпреки пандемията през последните години. Особено ни радва това, че техният успех все по-често е подпомогнат от системната работа на участниците в тази екосистема. Щастливи сме, че и в тазгодишната кохорта в Dare to Scale имахме възможност да работим с много вдъхновяващи компании с голям потенциал за растеж от най-различни индустрии. Като част от нашия ангажимент е да подпомагаме активно и развитието на средата, като от тази година отворихме програмата и към други ключови участници като BESCO и The Recursive. С помощта на менторите в Ендевър и консултантите от PwC имаме възможността да надградим техните знания и да ги подготвим да достигнат висотите, на които са способни“.

Асен Ягодин, изпълнителен директор и член на УС на Пощенска банка:

„За четири години Dare to Scale се превърна от амбициозна програма в устойчива платформа, която създава истинска добавена стойност за предприемаческата среда у нас. Ние в Пощенска банка сме убедени, че инвестициите в екосистемата правят българската икономика по-конкурентна и печеливша. Ето защо влагаме много усилия и очаквания в този проект и за нас е много важно да подкрепим добрите идеи, да насърчим и подпомогнем младите предприемачи в стремежа им да достигнат нови мащаби. Радваме се, че компаниите, които се включиха в програмата тази година, демонстрираха своята изключителна амбиция и желание не просто да разгърнат своя собствен бизнес, но и да участват пълноценно в развитието на средата. Вярваме, че това е правилната стратегия, когато говорим за създаването на нови възможности и изграждането на общото ни бъдеще“.

Последна актуализация: 15:15 | 14.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Стартъпи виж още
Финанси виж още