IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell окончателно се раздели с руския пазар

Компанията по-рано затвори офисите си в страната заради войната в Украйна

09:48 | 29.08.22 г.
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Американският технологичен гигант Dell Technologies обяви, че е прекратил изцяло дейността си в Русия, след като затвори офисите си там в средата на август. Това е поредната компания от нарастващия списък със западни играчи, които се оттеглят от руския пазар, предава Ройтерс.

Компютърната компания, която е ключов доставчик на сървъри в Русия, се присъединява към други, които се разделят с дейността си, откакто Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари.

Dell спря продажбите си в Украйна и Русия още през февруари и по това време каза, че ще следи ситуацията, за да определи следващите си стъпки.

„В средата на август затворихме офисите си и прекратихме изцяло дейността си в Русия“, коментира пред Ройтерс говорителят на Dell Майк Симиенас. „Още през февруари взехме решение да не продаваме, обслужваме или поддържаме продукти в Русия, Беларус и регионите на Донецк и Луганск в Украйна, в допълнение към ембаргото, което вече беше наложено на Крим“.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и призна самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск в Източна Украйна през февруари – ходове, осъдени от Украйна и западните държави, които наложиха санкции на Русия.

Министерството на промишлеността на Русия в петък заяви, че на много от изследователите и инженерите, работещи за Dell в Русия, вече са им предложени нови работни места. Новината беше съобщена, след като редица медии писаха, че компанията напълно излиза от страната.

Миналата седмица технологичната CNews съобщи, че Dell изцяло ще напусне Русия и ще съкрати целия си местен персонал. IT фокусираният новинарски портал TAdviser публикува сходна информация.

„Следим развитието на ситуацията“, обяви заместник-министърът на промишлеността и търговията Василий Шпак, цитиран от информационна агенция ТАСС.

„По наши данни голяма част от специалистите в развойния център на Dell и инженерите по поддръжката в Санкт Петербург и Москва вече са получили предложения за работа с конкурентно заплащане от руски производители“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още