IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитски принц и ключов инвеститор в Twitter отхвърли офертата на Мъск

Според принц Алуалид бин Талал предложената цена не се доближава до истинската стойност на социалната мрежа

22:28 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Саудитският принц Алуалид бин Талал отхвърли офертата на Илон Мъск да придобие Twitter за 54,2 долара на акция, като заяви, че сделката „не се доближава до истинската стойност“ на популярната социална медия, предава Bloomberg.

Регулаторен документ от 2015 г. показа, че Алуалид, заедно с компанията му Kingdom Holding Company, притежава дял от 5,2% в социалната медия. Тази позиция сега е около 4,4% от Twitter, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

Алуалид е най-богатият човек в Саудитска Арабия със състояние от 16,5 млрд. долара, според индекса на Bloomberg. По-голямата част от богатството му идва от притежаваната от него на 95% компания Kingdom Holding Company.

Последните няколко години са бурни за принца, който беше задържан в хотел Риц-Карлтън в Рияд за близо три месеца в края на 2017 г. наред с други саудитски принцове в рамките на кампания за борба с корупцията, инициирана от фактическия саудитски ръководител, престолонаследника Мохамед бин Салман. Тя беше смятана за негов ход да заздрави властта си.

В четвъртък акциите на Twitter се представят колебливо, тъй като инвеститорите преценяват новината за офертата. Към 14,59 ч. местно време книжата на компанията се търгуваха със спад от 2% до 44,93 долара в Ню Йорк.

50-годишният Мъск обяви предложението си в подадено в четвъртък заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Милиардерът, който контролира и Tesla Inc., за първи път оповести, че държи дял от около 9% на 4 април. Мениджърът е един от най-следените потребители на Twitter, който често пуска мемета и хапливи шеги на повече от 80-те милиона последователи на @elonmusk. Той открито говори за промените, които би искал да обмисли да наложи в платформата на социалната медия, и компанията му предложи място в Борда след разкриването на дела му, което го направи най-големия индивидуален акционер.

Мъск може да си позволи да придобие компанията. Понастоящем богатството му се оценява на около 260 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, в сравнение с пазарната оценка на Twitter от около 37 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още