IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Olympus отстрани лидера си по подозрения в незаконна покупка на медикаменти

Това може да нанесе репутационен удар върху компанията

15:53 | 28.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Olympus отстрани главния си изпълнителен директор след разследване по обвинение, че е купувал нелегални медикаменти - зашеметяваща раздяла с лидера след по-малко от две години, в които той беше начело на компанията, пише Bloomberg. 

Цената на акциите на Olympus се понижи с повече от 7 на сто в понеделник, записвайки най-големия си дневен спад от близо три месеца, след като компанията заяви, че Стефан Кауфман е напуснал всичките си позиции незабавно.

Olympus, известна с дизайна си на камери и фотографско оборудване, преди да се насочи към медицинското оборудване като ендоскопи, не коментира повече по случая, като се позовава на продължаващото разследване. Kyodo News съобщи, че японската полиция провежда собствено разследване по случая. 

По време на управлението на 56-годишният Кауфман цената на акциите на Olympus се повиши с 18%. Но това е едва наполовина на ръста на бенчмарка Topix през същия период. Председателят Ясуо Такеучи ще служи като временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор.

Бордът единодушно реши, че "Кауфман вероятно е имал поведение, което не отговаря" на ценностите и културата на компанията, посочва Olympus. В резултат на това той е призован да се оттегли.

Кауфман не е отговорил на изпратените му в LinkedIn запитвания за коментар. 

Обвиненията към Кауфман - един от малкото чужденци, управляващи голяма японска компания - остават неясни. Страната има строги закони относно употребата и вноса на медикаменти.

Това не е първият път, в който директор на японска компания е изправен пред разследване по подозрения в незаконно използване на медикаменти. През 2015 г. Джули Хамп, по това време медиен съветник на Toyota Motor, напусна, след като беше арестувана за внос на обезболяващи лекарства в Япония без позволение. В крайна сметка тя беше освободена, след като прокурорите не повдигнаха обвинения срещу нея и Хамп се върна в компанията през 2022 г.

Ако се установи, че Кауфман е нарушил някой закон, Olympus може да понесе репутационен удар. 

"Olympus предлага прецизно медицинско оборудване и инструменти, индустрия, където перфекционизмът е високо ценен. Ако е вярно, че главният изпълнителен директор е напуснал заради покупка на незаконни медикаменти, това може да навреди на имиджа ѝ", коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Ясутаке Хомма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още