IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на акциите на Philips записа най-големия си спад от 26 години

Причина за това се оказа разочароващата прогноза на компанията

15:51 | 28.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Royal Philips записа най-големия си спад от 26 години, след като компанията за медицински технологии сви прогнозата за ръста на годишните си приходи от продажби заради по-слабото търсене в Китай, пише Bloomberg.

Philips очаква сравнимите ѝ приходи от продажби да нараснат с 1,5% през 2024 г., което е под предходната прогноза за 5% увеличение. Приемът на поръчки е спаднал с 2% през третото тримесечие заради бизнеса в Китай, обяви компанията.

Спадът на новите поръчки на Philips се дължи на пазара в Китай. Графика: Bloomberg Спадът на новите поръчки на Philips се дължи на пазара в Китай. Графика: Bloomberg

Базираният в Амстердам производител е засегнат от антикорупционна кампания в здравния сектор в Китай, след като азиатската страна започна да затяга контрола си върху ползването на медицински технологии. Китай въведе стриктни изисквания за продукти в много категории.

Цената на акциите на Philips се понижи със 17,1% в Амстердам - най-големият дневен спад от септември 1998 г. От началото на годината акцията е загубила около 20% от стойността си.

Несигурността в Китай ще продължи в "следващите няколко тримесечия", заяви главният изпълнителен директор Рой Якобс в интервю за Bloomberg Television. "Виждаме стабилен растеж в останалата част от света". 

Свиването на прогнозата е "разочарование и повдига въпроси за 2025 г.", посочва в бележка анализаторът на Barclays Хасан Ал-Вакил. 

Производителят се опитва да си върне доверието на акционерите и потребителите, след като плати по-малко от очакваното, за да уреди случай в САЩ, свързан с проблемни устройства за сънна апнея. По-рано тази година двата ѝ най-големи инвеститора Exor и Artisian Partners увеличиха дяловете си в компанията.

Изтеглянето на устройствата струва около 5 млрд. долара, сочат изчисления на Bloomberg. Компанията все още е разследвана от властите в САЩ за проблема и все още не е направила никакви разпоредби по този въпрос. Прогнозата изключва потенциалното влияние на продължаващите правни действия, включително въпросното разследване.

По-рано този месец Шарлот Ханеман стана първата жена главен финансов директор и член на борда на директорите на Philips в 133-годишната история на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още