IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nvidia изпревари за кратко Apple като най-високо оценената компания в света. Отново

В петък пазарната капитализация на производителя на чипове докосна 3,53 трлн. долара, малко над тази на Apple от 3,52 трлн. долара

17:50 | 26.10.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският производител на чипове Nvidia детронира за кратко Apple като най-високо оценената компания в света в петък след рекордно поскъпване на акциите му, породено от силното търсене на неговите специализирани чипове за изкуствен интелект, съобщи Ройтерс.

Пазарната капитализация на Nvidia за кратко докосна 3,53 трлн. долара, малко над тази на Apple - 3,52 трлн. долара, сочат данни на LSEG. Акциите на Nvidia завършиха търговията в петък с ръст на цената от 0,8%, като борсовата ѝ стойност възлиза на 3,47 трлн. долара, докато тези на Apple поскъпнаха с 0,4%, оценявайки производителя на iPhone на 3,52 трлн. долара.

През юни Nvidia за кратко зае първото място като най-високо оценената компания в света, преди да бъде изпреварена от Microsoft и Apple. Пазарните капитализации на трите технологични гиганта се движат на една ръка разстояние в продължение на няколко месеца.

Борсовата стойност на Microsoft възлиза на 3,18 трилиона долара, като акциите ѝ поскъпнаха в петък с 0,8%.

От няколко месеца пазарните капитализации на трите технологични гиганта са много близки. Графика: Ройтерс От няколко месеца пазарните капитализации на трите технологични гиганта са много близки. Графика: Ройтерс

Nvidia е доминиращият доставчик на процесори, използвани при изчисленията с изкуствен интелект, и се превърна в големия победител от надпреварата между Microsoft, Alphabet, Meta Platforms и други играчи тежка категория в борбата за надмощие в бързо развиващата се технология.

Акциите на производителя на чипове от Силициевата долина, известен от 90-те години на миналия век като разработчик на процесори за видеоигри, поскъпват с около 18% от началото на октомври.

В петък цените на книжата на Nvidia и на други компании за полупроводници се покачиха, след като производителят на устройства за съхранение на данни Western Digital отчете по-силна от прогнозите тримесечна печалба, засилвайки оптимизма за търсенето в центровете за данни.

"Все повече компании вече използват изкуствения интелект в ежедневните си задачи и търсенето на чиповете на Nvidia остава силно", казва Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell. "Тя със сигурност се намира в благоприятна точка и докато успяваме да избегнем голям икономически спад в САЩ, има усещането, че компаниите ще продължат да инвестират сериозно във възможностите на изкуствения интелект, създавайки силен попътен вятър за Nvidia."

Акциите на Nvidia достигнаха рекорден връх във вторник, надграждайки подема от миналата седмица, когато най-големият производител на чипове в света - тайванската TSMC, обяви 54% скок на тримесечната си печалба, дължащ се на нарастващото търсене на чипове в областта на изкуствения интелект.

Междувременно търсенето на смартфоните на Apple е слабо. През третото тримесечие продажбите на смартфони, произведени от конкурента Huawei, нараснаха с 42%.

Apple ще представи тримесечните си резултати в четвъртък. Средната прогноза на анализаторите е за 5,55% ръст на приходите на годишна база до 94,5 млрд. долара, показват данни на LSEG. За сравнение, прогнозите на анализаторите за Nvidia са за близо 82% ръст на приходите до 32,9 млрд. долара.

Акциите на Nvidia, Apple и Microsoft оказват несъразмерно голямо влияние върху щедро оценения технологичен сектор, както и върху по-широкия фондов пазар в САЩ, като триото съставлява около една пета от теглото на индекса S&P 500.

Оптимизмът за перспективите пред изкуствения интелект, очакванията, че Федералният резерв ще намали значително лихвите в САЩ и оптимистичното начало на сезона на отчетите дадоха тласък на S&P 500, който достигна исторически връх миналата седмица.

Силното поскъпване на акциите на Nvidia увеличава привлекателността им за трейдърите на опции, като опциите на компанията са сред най-търгуваните през всеки един ден от последните месеци по данни на Trade Alert.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 26.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още