IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възнаграждението на лидера на Microsoft е скочило с 63% през фискалната 2024 г.

Тази година пазарната капитализация на компанията надхвърли 3 трлн. долара

09:57 | 25.10.24 г.
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Възнаграждението на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела за фискалната 2024 г. е нараснало с 63% до 79,1 млн. долара, подкрепено от акциите, които са му дадени в рамките на година, в която пазарната капитализация на технологичния гигант надмина 3 трлн. долара, сочат документи до регулаторите, разгледани от Ройтерс.

Възнагражденията в акции на Надела, който спечели 48,5 млн. долара през 2023 г., са се увеличили до около 71 млн. долара от 39 млн. долара година по-рано.

Цената на акциите на Microsoft се повиши с 31,2% през фискалната година, завършила на 30 юни 2024 г.

Благодарение на инвестицията си в OpenAI, Microsoft до голяма степен е смятана за първенец в надпреварата за доминация на пазара на генеративен изкуствен интелект на фона на другите технологични гиганти.

Въпреки това възнаграждението от 5,2 млн. долара в брой за Надела е под сумата от 10,7 млн. долара, на която отговаряше на условията. Той обаче поиска намаляване на сумата след няколко пробива в киберсигурността през фискалната година, допълват документите.

Сред другите известни технологични лидери главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук е спечелил 63,2 млн. долара през 2023 г.

Изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг пък се радва на възнаграждение от 34,2 млн. долара за фискалната 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още