IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Atos отчете спад на приходите, но записва ръст на поръчките

Компанията очаква завръщане на досегашните клиенти към многогодишните стратегически договори

14:39 | 24.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Страдащият от проблеми френски IT гигант Atos отчете спад от 4,4% на органичните приходи за третото тримесечие, което се дължи на по-неблагоприятните пазарни условия, но заяви, че се радва на подобрения в поръчките за предстоящото тримесечие, предава Ройтерс.

Приходите на групата за третото тримесечие на тази година са се понижили до 2,30 млрд. евро при постоянни валутни курсове спрямо 2,41 млрд. евро за същия период година по-рано.

„Очаквам по-силна търговска активност в следващите месеци, с очаквано завръщане на многогодишни стратегически договори с досегашни клиенти“, коментира оттеглящият се главен изпълнителен директор Жан-Пиер Мустие.

Той ще бъде заменен от февруари от Филип Сал - шести главен изпълнителен директор на Atos за по-малко от две години, който обещава да инвестира 9 млн. евро в продължаващото преструктуриране на компанията.

Постъпилите до 30 септември поръчки на компанията са за 1,5 млрд. евро.

Цената на акциите на Atos започна търговията в четвъртък с 2% нагоре.

Atos, която е смятана за една от най-стратегическите фирми в Европа в сектора на софтуера и технологиите, осигурява комуникациите за френската армия, тъй като притежава суперкомпютри, симулиращи тестове на ядрени бомби във Франция.

Освен това предлага критични IT услуги на Националната здравна служба във Великобритания.

Въпреки това поредица от придобивания, финансирани с дълг, и предупрежденията за печалбата доведоха до много големи промени в управлението и вложиха платежоспособността на Atos през последните няколко години.

От януари насам стойността на книжата на гиганта спадна с около 90%.

Финансовото възстановяване на Atos зависи от прилагането на ускорен план, обявен през юли.

Търговски съд одобри спасителния план по-рано в четвъртък, като се очаква трансакциите да бъдат изпълнени между ноември и януари 2025 г.

Съдът посочва пред Ройтерс, че на по-късен етап ще вземе окончателното си решение за продажбата на звеното на Atos за киберсигурност BDS на френската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още