IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Intel спечели историческо дело срещу глобата от ЕК за 1,1 млрд. евро

Решението на висшия съд е в унисон с шокиращото решение отпреди две години, което отмени част от решението на Комисията от 2009 г.

12:50 | 24.10.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският производител на чипове Intel спечели последния кръг от епичната съдебна битка с Европейския съюз (ЕС) по дело, което доведе до рекордната навремето антитръстова глоба от 1,06 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Съдът на ЕС отсъди, че регулаторите не са успели да докажат, че американската компания е предоставяла незаконни отстъпки на производители на компютри, съгласили се да купуват повечето си чипове от нея.

Съдиите заявиха в четвъртък, че са отхвърлили всички основания за обжалване, повдигнати от Европейската комисия (ЕК), която е органът за наблюдение на конкуренцията в ЕС.

Решението на висшия съд е в унисон с шокиращото решение отпреди две години, което отмени част от решението на Комисията от 2009 г., обвиняващо Intel в злоупотреба с господстващо положение с цел да смаже конкурента си Advanced Micro Devices.

Тогава Комисията обжалва първото си голямо поражение по антитръстово дело от над 20 години насам, заявявайки, че решението на Общия съд на ЕС е било изпълнено с грешки.

От Intel заявиха, че са „доволни“ от решението „и че най-накрая тази част от делото е зад гърба ни“.

Въпреки победата за Intel решението на съда от четвъртък все още не е краят на въпроса.

Друга съдебна битка все още продължава, след като миналата година Комисията наложи нова глоба в размер на 376,36 млн. евро, фокусирайки се върху частите от делото, в които всъщност спечели на по-ниската инстанция през 2022 г.

Тя е насочена към това как Intel е плащала на производител, за да спре пускането на пазара на продукти, съдържащи конкурентни чипсети – поведение, описано като „голи ограничения“ в антитръстовото законодателство на ЕС. Освен че се бори с по-малката санкция, Intel също така заведе дело срещу Комисията, за да търси лихви върху първоначалната си глоба.

В хода на антитръстовото разследване преди решението от 2009 г. Комисията твърдеше, че Intel е възпрепятствала конкуренцията, като е предоставяла отстъпки на производителите на компютри от 2002 г. до 2005 г., ако те купуват поне 95% от чиповете за персонални компютри от Intel. Комисията заяви, че Intel е наложила „ограничителни условия“ за останалите 5%, доставяни от AMD, която се е затруднявала да преодолее влиянието на Intel на пазара.

След като години наред Intel губеше позиции пред конкурентите си, базираната в Санта Клара, щата Калифорния, компания изтърва технологичното си предимство. Проблемите ѝ в Европа доведоха до няколко неуспеха в амбициите ѝ в областта на полупроводниците на континента. През септември Intel разкри, че ще отложи планираната фабрика в Германия, за която бяха предвидени държавни субсидии в размер на 10 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 ден
До: ръбко: Имаш ли книжка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
гъбко
преди 1 ден
До: тиквеникатошко007 Имах си хас, да не венцеславиш некой агент на ДС. В случаят агент Найденов - 36 (тридесет и шест) години щатен аген на Второ главно управление на ДС! ТРИДЕСЕТ И ШЕСТ ГОДИНИ! Скоро не беше мучал за некой агент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 ден
*Решението на висшия съд е в унисон с шокиращото решение отпреди две години, което отмени част от решението на Комисията от 2009 г.* - Наистина ли някой си е мислил, че след като американците подчиниха външната политика на ЕС, банковата и финансова система, военно-отбранителните ресурси, икономиката и енергетиката на Европа, ще оставят независима съдебна система, която да разваля рахатлъка на американското присъствие? Да, ама не, казваше Петко Бочаров, лека му пръст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още