IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българската "Онтотекст" и австрийската Semantic Web Company се сливат в Graphwise

Graphwise влиза автоматично в топ 3 на компаниите, които развиват изкуствен интелект, базиран на графи

20:21 | 23.10.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българската "Онтотекст" и австрийската Semantic Web Company обявиха, че се сливат и създават Graphwise – компания за изкуствен интелект (AI), базиран на графи от знания (knowledge graphs).

Graphwise влиза автоматично в топ 3 на компаниите, които развиват изкуствен интелект, базиран на графи. Semantic Web Company е лидер в областта на управление на знания, семантичен AI и интелигентна обработка на документи. "Онтотекст" е разработчик на GraphDB - универсална графова база данни, както и на модели за AI, предназначени за свързване и унифициране на големи обеми от информация.

Graphwise ще предоставя критичната инфраструктура за графи от знания, необходима на предприятията да реализират пълния потенциал от инвестициите си в изкуствен интелект.

Настоящите клиенти на новата компания са над 200, сред тях Световната банка, водещи търговски банки в САЩ и Швейцария, 3 от топ 10 автомобилни производители, британският парламент, Financial Times, BBC, Johnson Controls, NASA, AstraZeneca и други.

Сливането със Semantic Web Company е следваща стъпка в корпоративното развитие на "Онтотекст", която през 2022 г. получи финансиране от 11 млн. евро за ускорено разрастване на бизнеса от консорциум с водещ инвеститор Integral VP. Инвестицията е помогнала на "Онтотекст" да развие глобална структура за маркетинг и продажби и да утрои повтаряемите си приходи.

Сливането ще позволи на "Онтотекст" допълнително да ускори развитието на продуктите си, да разшири портфолиото си и да спести повече от една година за достигане до критичния размер, необходим за големи корпоративни сделки и за партньорства с водещите облачни платформи и глобалните системни интегратори.

Атанас Киряков, изпълнителен директор на Graphwise Атанас Киряков, изпълнителен директор на Graphwise

„Графите от знания са като GPS за изкуствения интелект и големите езикови модели. Те подпомагат моделите на AI с прецизност и контекст за значението на данните и така осигуряват по-достоверни и обясними резултати. Точно както GPS системата предоставя точни маршрути и предотвратява погрешни завои, графите от знания насочват моделите на AI в правилната посока, като организират и свързват данните по смислен начин. Това сега е от особена важност, когато бизнесът се ориентира в  многообразието от технологии за AI“, коментира Атанас Киряков, изпълнителен директор на Graphwise.

Търсенето на технологии за създаване на графи от знания нараства бързо в световен мащаб. До края на 2025 г. Gartner прогнозира, че графовите технологии ще бъдат използвани в до 80% от иновациите в областта на обработката на данни и анализ, в сравнение с 10% през 2021 г. В началото на 2024 г. Gartner публикува анализ на значимостта на нововъзникващи технологии, където графите от знания, заедно с генеративния изкуствен интелект, са посочени като  най-значимите ИТ пазарни тенденции.

Предвид това Graphwise се фокусира върху изграждането на интегрирано водещо решение в индустрията, което предоставя надеждни и доверени възможности за AI в корпоративния сектор.

„Докато шумът около изкуствения интелект беше неизбежен през последните години, ИТ директорите вече се сблъскват с разочарование. Всички разполагат с модели за AI, но това, което им липсва, е достоверност на моделите, което се получава чрез интегрирани и обогатени данни. Уникалната комбинация от нашата експертиза в графите от знания и семантичния ИИ е единственият начин, по който корпоративните модели могат да обработват данни с максимална точност, надеждност и контекст. Графите от знания са следващия елемент от пъзела на AI, и ние сме развълнувани да предоставим възможност на предприятията да получат реални резултати и възвръщаемост на инвестициите си в AI чрез единна и доказана платформа“, коментира Андреас Блумауер, вицепрезидент по растежа в Graphwise.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още