IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Номинираната за нов еврокомисар по конкуренцията вдига мерника на Big Tech

Тереза Рибера изглежда склонна да последва примера на Маргрете Вестагер

15:21 | 23.10.24 г.
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Жената, която се очаква да стане следващият еврокомисар по конкуренцията, обеща да засили действията на Европейския съюз (ЕС) срещу технологичните гиганти и чуждестранните компании, получаващи несправедливо държавни субсидии, за да придобиват местни играчи или да участват в търгове в блока, предава Ройтерс.

ЕС прие знаковия Закон за цифровите пазари през 2022 г., който задължава технологичните компании да улеснят потребителите при избора на услуги от различни доставчици.

Той определи Alphabet, Apple, Amazon, Meta, Microsoft и собственика на TikTok – ByteDance, като пазарни „пазители на портата“ съгласно Закона за цифровите пазари, което означава, че изискват допълнително регулиране.

„Ще настоявам за активно прилагане на Закона за цифровите пазари, оформяйки политиката на Комисията по отношение на този важен нов инструмент, за да постигна конкретни резултати за европейския бизнес и крайните потребители“, коментира Тереза ​​Рибера, която беше номинирана за следващ антитръстов лидер на Европейската комисия, се казва в писмени отговори до Европейския парламент.

През ноември парламентът ще изслушва номинираните за комисари.

„Не можем да си позволим неоправдано дълги антимонополни разследвания, по време на които компаниите продължават да се възползват от своите антиконкурентни практики“, допълва Рибера.

По-рано тази година Европейската комисия започна разследване на Alphabet, Apple и Meta за потенциални нарушения на правилата в Закона за цифровите пазари.

В опит да популяризира нови пазарни лидери в ЕС, мисията на Рибера също така включва защита на малките и средни предприятия от "убийствени придобивания" от чуждестранни компании, които се стремят да унищожат конкуренцията.

Блокът се затруднява да създаде водещи компании в глобалната надпревара за чисти технологии, а фрагментираният капиталов пазар възпрепятства разширяването в рамките на ЕС и извън него.

В отговорите си Рибера твърди, че иска да опрости правилата за държавна помощ и да наложи регулиране на чуждестранните субсидии.

ЕС се опитва да спре това, което смята за нелоялна конкуренция от страна на субсидирани китайски фирми за вятърна, слънчева енергия и по-специално електрически превозни средства. По-рано този месец блокът реши да наложи мита до 45% върху вносните електромобили, произведени в Китай.

Рибера твърди, че регулацията няма да реши проблемите на блока и е необходима нова индустриална стратегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още