IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво прави Тим Кук за втори път в Китай тази година?

Лидерът на Apple се срещна с министъра на промишлеността и информационните технологии

08:51 | 23.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим  Кук е обсъдил инвестиции, сигурността на данните и облачни услуги с високопоставен представител на китайските власти по време на второто си посещение в страната тази година, пише Bloomberg.

Кук се е срещнал с китайския министър на промишлеността и информационните технологии Дзин Джуанлун в Пекин в сряда, разкрива публикация в акаунта на министерството в WeChat. Кук и Дзин са говорили за присъствието на Apple в Китай, сигурното управление на онлайн данни и облачните услуги, съобщи агенцията.

„Apple ще продължи да увеличава инвестициите си в Китай и ще помага за висококачественото развитие на веригата за доставки“, гласи цитат от Кук в публикацията на WeChat, без да разкрива повече подробности. Освен това пише, че Дзин е призовал Кук да продължи да инвестира повече в иновациите в страната.

Кук обяви пристигането си в Китай във вторник, като публикува няколко снимки от пътуването си, включително посещение на магазин на Apple в Пекин и на крайградска ферма за органични продукти. На една от снимките се вижда, че заедно с Кук е новият главен оперативен директор Джеф Уилямс.

През последните години китайското правителство затегна контрола върху потока от данни. През 2017 г. Apple обяви, че ще изгради първия си център за данни в Китай, за да отговаря на местните разпоредби, които изискват глобалните компании да съхраняват информация в страната. По-късно Apple се съгласи да прехвърли съхранението на данни на китайски потребители в iCloud към сървърни ферми, управлявани от Guizhou Cloud Big Data – компания свързана с местното правителство.

Китай, който е най-големият пазар за смартфони в света, остава най-важният пазар на Apple извън САЩ. Apple поддържа милиони работни места в Китай.

Китайските власти се опитваха да привлекат инвестиции от глобални компании, за да подкрепят страдащата от проблеми икономика, но чуждестранните инвеститори изтеглиха рекордна сума пари от Китай през второто тримесечие, което вероятно отразява дълбокия песимизъм относно втората по големина икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още