IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google получи желаното отлагане на промените в Play Store

Съдът направи отстъпка само до 1 ноември

12:32 | 21.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федерален съдия в Калифорния удовлетвори искането на Google за временно спиране до 1 ноември на заповедта му срещу Alphabet, съгласно която компанията трябва да направи промени в своя магазин за приложения Google Play Store. По този начин гигантът ще даде на потребителите по-голям избор за това как да изтеглят софтуер, предава Ройтерс 

Базираният в Сан Франциско американски окръжен съдия Джеймс Донато взе решението в петък като част от антимонополното дело срещу Google, заведено от разработчика на играта "Fortnite" Epic Games. Google твърди, че забраната на Донато от 7 октомври ще навреди на компанията и ще донесе „сериозни рискове за безопасността, сигурността и поверителността в екосистемата на Android“.

Донато забави разпореждането, за да позволи на 9-ия окръжен апелативен съд на САЩ да разгледа отделно искане на Google за спиране на заповедта на съдията.

Донато отхвърли отделното искане на Google да постави на пауза заповедта за времетраенето на по-широкото обжалване по делото.

„Доволни сме от решението на Окръжния съд временно да спре прилагането на опасните мерки, изисквани от Epic, тъй като Апелативният съд разглежда нашето искане за допълнително спиране, докато обжалваме“, коментира Google.

Epic определя решението на Донато като процедурна стъпка и каза, че съдът „е дал да се разбере, че обжалването на Google е неоснователно и отхвърли искането им за забавяне на отварянето на устройства с Android за конкуренция, докато обжалването продължава“.

Epic обвини Google, че използва „всяващи страх и необосновани заплахи за сигурността, за да защити контрола си върху устройства с Android и да продължи да взима прекомерни такси“.

В рамките на съдебното дело на Epic Games миналата година съдебно жури установи, че Google незаконно монополизира начина, по който потребителите изтеглят приложения на устройства с Android и как плащат за трансакции в приложенията. Съдията прие много от стъпките, препоръчани от Epic, в светлината на решението на съдебните заседатели.

Заповедта изисква Google да позволи на потребителите да изтеглят конкурентни платформи за приложения или магазини за Android на трети страни и да разреши използването на конкурентни методи за плащане в приложението. Той също така забрани на Google да извършва плащания към производителите на устройства за предварително инсталиране на нейния магазин за приложения и да споделя приходи, генерирани от Play Store, с други дистрибутори на приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още