IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Schneider Electric придобива компанията за охлаждане на центрове за данни Motivair

Сделката е на стойност 850 млн. долара

10:27 | 17.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Schneider Electric ще плати около 850 млн. долара за контролния дял в Motivair Corp - специалист във водното охлаждане за високопроизводителни изчислителни машини, съобщи френската фирма в четвъртък, цитирана от Ройтерс. Така тя увеличава предложенията за бързо разрастващите се центрове за данни.

Сделката, изцяло в брой, която се очаква да приключи през следващите тримесечия, ще даде на Schneider дял от 75% в базираната в САЩ Motivair, с планове да придобие останалата част до 2028 г.

Сделката засилва предложенията на Schneider в сферата на водно охлаждане директно към чипа и топлинните системи с голям капацитет, гласи изявление на компанията.

Бумът в използването на генеративен изкуствен интелект и големи езикови модели като ChatGPT изисква по-ефективни решения за охлаждане в центровете за данни, особено течно охлаждане, тъй като традиционното въздушно охлаждане не може да се справи с по-голяма топлина, допълва компанията.

Motivair, която е базирана в Бъфало, Ню Йорк, произвежда устройства, които изпомпват охлаждащата течност при много високо налягане близо до чиповете, охлаждайки сървърите по ефективен начин, казва Петер Хервек, главен изпълнителен директор на Schneider.

Пазарът на центрове за данни и мрежи отговаря за 21% от поръчките на Schneider за 2023 г., или около 8 млрд. евро приходи от продажби, допълва Хервек. Тази година показателят записва двуцифрен ръст.

Очаква се потреблението на електроенергия в центровете за данни на американския пазар да се устрои между 2023 и 2030 г., което ще изисква около 47 гигавата нов производствен капацитет, изчислява Goldman Sachs.

Съединените щати са най-големият пазар, но търсенето на центрове за данни расте и другаде.

Цената на акциите на Schneider се повиши с 31% тази година, подкрепена от силната пазарна позиция на компанията.

Хервек твърди, че Schneider не разглежда активно допълнителни сделки за предложенията си за центрове за данни.

По думите му Motivair за момента добре завършва портфолиото на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още