IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартъпите за генеративен AI получават 40% от рисковия капитал за облачни компании

Еуфорията около изкуствения интелект продължава

22:00 | 16.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg L.P.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg L.P.

Стартъпите за генеративен изкуствен интелект (AI) получават 40% от цялото финансиране с рисков капитал, което влиза в облачните компании, твърдят рисковите инвеститори от Accel, пише CNBC.

В последния си годишен доклад Euroscape, който разглежда ключови тенденции в облака и изкуствения интелект, Accel твърди, че рисковото финансиране за облачни стартъпи, базирани в САЩ, Европа и Израел, се очаква да нарасне до 79,2 млрд. долара тази година, като изкуственият интелект подхранва по-голямата част от това възстановяване.

Рисковото финансиране на индустрията за облачни услуги се покачи с 27% за година, отбелязвайки първата си година на растеж от три години. Облачните стартъпи са набрали 62,5 млрд. долара в Европа, Израел и САЩ през 2023 г., посочва докладът.

Финансирането е с 65% повече спрямо сумата от 47,9 млрд. долара, която облачните фирми набраха преди четири години, допълва Accel.

Това се случва, след като разработчикът на ChatGPT – OpenAI, по-рано този месец набра 6,6 млрд. долара финансиране в рамките на нов рунд, който оцени стартъпа на 157 млрд. долара.

AI изяжда софтуера

Голяма част от растежа на финансирането на облачни компании е свързано с вълнението около AI.

„AI изсмуква въздуха от стаята“, когато става въпрос за облакa, казwа Филип Ботери, партньор в Accel. „Това се вижда както на публичния, така и на частния пазар.“

Към 30 септември индексът Euroscape – селекция от листнати американски, европейски и израелски облачни фирми, подбрани от Accel – е нараснал с 19% на годишна база.

Това бледнее в сравнение с ръста от 38%, отбелязан от Nasdaq тази година, и също така представлява спад от 39% от пика на Euroscape, достигнат през 2021 г.

Облачната индустрия преживява трудни времена отвъд AI, тъй като бюджетите за корпоративен софтуер са под натиск от макроикономически и геополитически рискове.

„Има много несигурност“, коментира Ботери, добавяйки, че бизнесите задават все повече въпроси относно геополитическото напрежение и макроикономическите фактори, които са повлияли на приоритетите на разходите за софтуер.

Нито една компания в индекса Euroscape на Accel не е отбелязала ръст на приходите от повече от 40% годишно тази година, в сравнение с 23 компании, постигнали това през 2021 г.

„IT бюджетите се насочват към AI”, отбелязва Ботери. „Те все още растат леко, но нарастват с няколко процента на годишна база“.

Фокус върху фундаментални модели

Шестте най-големи компании за генеративен изкуствен интелект в САЩ, Европа и Израел обхващат приблизително две трети от финансирането, набрано от всички стартиращи компании за генеративен AI, допълва докладът.

OpenAI е набрала доминиращите 18,9 млрд. долара през 2023-2024 г., вземайки лъвски пай от рисковото финансиране, отишло при американски компании за генеративен изкуствен интелект.

„Когато погледнем OpenAI и скоростта, с която тя върви към приходи от над 3 млрд. долара, това е една от най-бързите компании в софтуера за всички времена“, казва Ботери.

Anthropic е набрала втората по големина сума сред стартъпите за генеративен AI в САЩ – 7,8 млрд. долара, докато xAI на Илон Мъск е трета.

В Европа най-голямо финансиране са получили британската Wayve, френската Mistral и германската Aleph Alpha.

В световен мащаб компаниите, изграждащи т.нар. фундаментални модели, които захранват голяма част от днешните инструменти с генеративен изкуствен интелект, отговарят за две трети от общото финансиране на такива компании, твърди Accel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още