IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Qualcomm ще реши дали да отправи оферта на Intel след изборите в САЩ

Гигантът иска да си гарантира, че новата администрация би била благосклонна към подобно споразумение

18:30 | 16.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Qualcomm вероятно ще изчака провеждането на президентските избори в САЩ през ноември, преди да реши дали да предложи оферта за придобиване на Intel, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Базираната в Сан Диего Qualcomm иска по-голяма яснота относно новия обитател на Белия дом, преди да реши следващия си ход, поради въздействието, което бъдещата администрация би имала върху антимонополната среда и отношенията на САЩ с Китай, твърдят източниците на агенцията, които са пожелали да останат анонимни.

Qualcomm може да избере да изчака до встъпването в длъжност на новия президент на САЩ през януари, преди да реши как да продължи, предвид многото усложнения при една потенциална сделка, включваща Intel, допълват част от източниците.

Сливането на Qualcomm и Intel, чиито продукти са ключови за дигиталния свят – от смартфоните до електромобилите – почти със сигурност ще привлече значително внимание от антимонополните регулатори в САЩ и по света. Това включва и Китай – ключов пазар както за Qualcomm, така и за Intel.

Цената на акциите на Intel се понижи с 3,3% преди началото на борсовата сесия в Ню Йорк в сряда.

През септември Qualcomm направи предварителни стъпки към Intel за потенциално поглъщане. През същия месец компанията е отправила неофициални запитвания към антимонополните регулатори в Китай, за да прецени позицията им относно подобна сделка, казват част от източниците на Bloomberg. По думите им Qualcomm не е получила никаква обратна връзка от китайските власти, които чакат да видят дали компанията настина ще отправи официална оферта.

Intel стои в основата на плана на правителството на САЩ за възраждане на местното производство на чипове, което прави политическата подкрепа за сделката от решаващо значение. Intel е на път да получи най-голямо финансиране съгласно Закона за чиповете и науката от 2022 г., ако продължи с плановете си за изграждане на заводи.

Qualcomm разговаря с регулаторите на САЩ и вярва, че една изцяло американска обединена компания може да разсее всички опасения, посочват източниците, запознати с въпроса.

Отправянето на оферта след изборите може да има други предимства за Qualcomm. Intel ще отчете финансовите си резултати по-късно този месец. Ако отново обяви недостатъчно добри резултати и ефектът върху цената на акциите е същият, това може да направи сделката значително по-евтина за Qualcomm. Този път анализаторите прогнозират, че Intel ще реализира нетна загуба от 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още