IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на акциите на Apple достигна нов рекорд

Инвеститорите са оптимисти, че изкуственият интелект ще подкрепи търсенето на iPhone

19:01 | 15.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Apple се повиши до рекорден връх във вторник, удължавайки скорошния растеж, до голяма степен подхранвани от оптимизма, че компанията ще спечели от пускането на iPhone с изкуствен интелект (AI), пише Bloomberg.

Стойността на книжата нарасна с 2,7% до 237,49 долара, надхвърляйки предишния пик от юли. Ралито затвърди статута на Apple като най-голямата компания в света с пазарна капитализация от над 3,6 трлн. долара.

Въпреки че в по-широк план някои технологични гиганти имат значително предимство, Apple е особено силна. През последните шест месеца цената на акциите ѝ скочи с 37 на сто, над два пъти повече от ръста от 15,5% на индекса Nasdaq 100.

Акциите на Apple на исторически връх. Графика: Bloomberg L.P. Акциите на Apple на исторически връх. Графика: Bloomberg L.P.

Apple беше подкрепена от вълнението около производството на iPhone с AI функции, който беше пуснат в продажба миналия месец. По-рано във вторник компанията представи нов iPad mini, който има подобни възможности.

„Мечи настроените инвеститори остават фокусирани върху китайския пазар на смартфони, но смятаме, че рискът тук е преувеличен и може да бъде компенсиран от растеж на развиващите се пазари и силен цикъл на преминаване към нови устройства в САЩ, където нашето проучване сочи силно търсене, отчасти предизвикано от AI“, пишат от Evercore ISI

Melius Research също е положителна за акциите, цитирайки „несравнимото обратно изкупуване“ на книжата и пише, че растежът се ускорява на фона на „многогодишния цикъл напред за iPhone”.

Въпреки че ранните признаци за търсенето на смартфона бяха слаби, инвеститорите продължиха да залагат на акциите. Те ги разглеждат като сигурно убежище срещу макроикономическата несигурност. Освен това има оптимизъм, че през следващите тримесечия голям цикъл на надграждане и насочване към новите модели ще подхрани отново ускоряването на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още