IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отношенията на Виетнам с Big Tech са на кръстопът

Страната има потенциала да засили позициите си в технологичния сектор, но трябва да направи някои важни промени

10:33 | 20.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Linh Pham/Bloomberg
Снимка: Linh Pham/Bloomberg

Използването на технологични инвестиции за повишаване на квалификацията на работната сила би помогнало на Виетнам да премине към икономика с висока стойност и същевременно да изгради дългосрочна устойчивост в глобалните вериги за доставки за технологичните компании. Силициевата долина прекара години, флиртувайки с Виетнам, докато все още ухажва Китай. Това би показало дългосрочен ангажимент и би задълбочило връзката.

Инфраструктурата е друго голямо предизвикателство. Електроснабдяването на север се сблъска с претоварване, тъй като регионът се превърна в център на последната вълна от инвестиции. Тихомълком по-рано тази година властите призоваха доставчика на Apple Foxconn доброволно да намали потреблението на енергия с 30% в някои от заводите си, съобщи Ройтерс през май, като се позова на анонимни източници. Искането дойде, след като прекъсванията миналата година попречиха на производството. Виетнам беше класиран на 43-о място в Индекса на Световната банка за логистично представяне през 2023 г., спадайки от 39-о място през 2018 г., при зараждането на търговското напрежение между Китай и САЩ.

Усилията на Виетнам да модернизира своята електропреносна мрежа бяха ограничени отчасти от политическата турбуленция и кампанията срещу корупцията, която според някои служители на ООН и дипломати е довела до това страната да се бори да харчи дори собствените си обществени средства, като същевременно плаши чуждестранните инвеститори. Американската търговска камара във Виетнам заяви, че най-важният фактор за подобряване на инвестициите е справедливата, прозрачна, предвидима и рационализирана регулаторна среда. Страната привлича чуждестранни инвестиции, като се позиционира като различна от Китай, но непрозрачната битка срещу подкупите, водена при еднопартийно управление, накара някои външни наблюдатели да направят съпоставки със северната съседка. Други виждат дългосрочни ползи, но може би кампанията би могла да се справи най-малкото с повече прозрачност.

Въпреки някои болки на растежа, Виетнам показа забележителна устойчивост. Данни на Световната банка, публикувани на 7 октомври, показват, че растежът на инвестициите намалява в повечето азиатски страни, като спада особено рязко в Китай, Индонезия и Малайзия, но е сравнително силен във Виетнам. А правителството отчете неочаквано висок тримесечен растеж на БВП миналата седмица, въпреки щетите, нанесени от тайфуна Яги през септември.

Тази година Meta показа, че все още залага на Виетнам, както и Apple, докато се носят слухове, че Google обмисля изграждането на мащабен център за данни там. Правителството заяви, че SpaceX на Илон Мъск планира да инвестира 1,5 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг беше забелязан в Ханой в края на миналата година, а според медии има планове за създаване на база във Виетнам. Отношенията между технологичните гиганти и страната все още са силни. Сега зависи от правителството да надгради статута си на нация „плюс едно“ и да ги превърне във взаимноизгодни отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 20.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още