IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Полша стана ключов играч за постигане на полупроводниковия суверенитет на Европа

Инвестициите в чипове, съчетани с продължаващите цифрови и екологични трансформации, имат потенциала да повишат икономическото състояние на страната и региона

07:17 | 14.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полупроводников суверенитет

Стратегическото значение на полупроводниците не може да бъде надценено. Често наричани „новият петрол“, те са от съществено значение за почти всички съвременни технологии, от смартфони до центрове за данни.

Тъй като геополитическото напрежение се засилва и прекъсванията във веригата на доставки стават по-чести, рискът от прекомерно разчитане на Азия за доставки на полупроводници излиза на преден план. Това принуди политиците и бизнеса да преразгледат веригите на доставки и да разнообразят производствените източници.

Зависимостта на Европа от Тайван, който произвежда над 60 процента от световните полупроводници, я прави особено уязвима от геополитически рискове. Всяко смущение в Тайван, фокусна точка на напрежението между САЩ и Китай, може да има сериозни последици върху технологично ориентираните индустрии в Европа.

Появата на Полша като център за полупроводници предлага частично решение на проблема. Чрез локализиране на повече аспекти от веригата на доставки на полупроводници Европа може по-добре да се изолира от външни рискове, да подобри технологичната си устойчивост и да осигури позиции в глобалната технологична надпревара.

Конкурентните предимства на Полша

Способността на Полша да привлича инвестиции в полупроводници е свързана с нейната добре образована работна сила и със силните традиции в инженерните и техническите дисциплини. Всяка година полските университети произвеждат хиляди висшисти в области като електроника, автоматизация и компютърни науки, като осигуряват готов набор от таланти за високотехнологичните индустрии.

Това конкурентно предимство е допълнително засилено от присъствието на многобройни изследователски институции, като например Łukasiewicz Research Network, която си сътрудничи с играчи в индустрията за изследвания и разработки на полупроводници.

По отношение на инфраструктурата Полша инвестира сериозно в модернизирането на своите логистични и транспортни мрежи, които са критични за производството на полупроводници. Тази инфраструктура включва не само пътища и железопътни линии, но и специализирани съоръжения за производство на полупроводници, като чисти стаи и прецизно оборудване.

Стратегическото местоположение на страната на кръстопътя между Източна и Западна Европа улеснява ефективната дистрибуция и интеграция на веригата на доставки и предлага на компаниите за полупроводници достъп както до утвърдени, така и до нововъзникващи пазари.

Катализатор на регионалното развитие

Възходът на Полша в полупроводниковата индустрия е не само победа за Варшава, но и тласък за Централна и Източна Европа като цяло. Регионът, който отдавна се превърна в производствен център за автомобилни и промишлени стоки, все повече се превръща във фокусна точка за производство на технологии с по-висока стойност.

Инвестициите в полупроводници, съчетани с продължаващите цифрови и екологични трансформации, имат потенциала да повишат икономическото състояние на Полша и нейните съседи.

Успехът на Полша в сектора на полупроводниците може също така да насърчи други страни в региона, като Унгария, посочена от Kearney, както и Чехия и Словакия, да увеличат усилията си за привличане на инвестиции в сектора. Това може да проправи пътя за по-интегрирана и диверсифицирана европейска верига на доставки на полупроводници, намаляване на зависимостите и насърчаване на регионалното сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 53 минути
Наистина звучи страхотно - високите технологии се завръщат от Азия обратно в САЩ и Европа. Щеше да е супер, ако беше естествен процес, а не паническа спасителна евакуация. Достатъчен е повърхностен поглед върху причините, не само високотехнологичната, но и цялата потребителска индустрия на САЩ и Европа да се изнесе в Азия, за да се разбере какво се случва в момента и без особено задълбочаване да се направи сравнително точна прогноза, какъв ще е ефектът от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още