IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК поиска разяснения от Temu как защитава потребителите си от фалшиви и опасни стоки

Популярната китайска платформа има срок да отговори до 21 октомври

16:39 | 11.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) е изпратила искане за разяснения от онлайн търговеца Temu относно политиката им към фалшиви и потенциално опасни за здравето на потребителите стоки, съобщиха от Брюксел. Търговецът ще трябва да даде сведения и за системите за защита на личните данни на клиентите си.

Компанията има срок да предостави информацията до 21 октомври и на нейна база ще прецени дали да предприеме някакви действия по текстовете на Закона за цифровите услуги.

В края на май ЕК определи Temu като "много голяма онлайн платформа" (VLOP) по текстовете в европейското законодателство, което означава, че тя трябва да спазва строгите правила за онлайн съдържание.

От Брюксел припомнят още, че са изискали и данни от търговеца относно т.нар. "тъмни модели" на своите интерфейси, които водят до манипулация на потребителите, както и относно защитата на непълнолетните лица и възможността за проследяване на търгуваните стоки.

Популярната китайска търговска платформа е посещевана от 75 млн. европейци всеки месец, сочи собствената им статистика. Според европейското законодателство платформи с повече от 45 млн. посетители месечно са подложени на детайлен одит от ЕК, който включва и мерки срещу разпространението на фалшиви и опасни стоки като например опасни детски играчки и т.н. Глобите за неспазване на поставените от Брюксел изисквания могат да стигнат до 6% от оборота.

Като VLOP са определени 24 платформи, опериращи на територията на ЕС, сред които са Amazon и AliExpress, както и социалните мрежи Facebook, X и Instagram.

Източници на AFP съобщават, че в края на септември Австрия, Франция, Дания, Нидерландия, Германия и Полша са поискали от ЕК да провери за опасни практики при търговията онлайн. Шестте държави са визирали основно сайтовете на Temu и Shein.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още