IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Обработването на данни онлайн трябва да се свежда до минимум

Не могат да бъдат изисквани и обработвани повече данни от тези, необходими за целта на предоставяне на услугата, коментира Габриела Руменова

23:00 | 08.10.24 г.

Обработването на данните на един потребител онлайн трябва да се свежда до минимум – това е основният принцип по отношение на Общия регламент за защита на данните. Това каза Габриела Руменова, създател на онлайн платформата „Ние потребителите“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Не могат да бъдат изисквани и обработвани повече данни от тези, необходими за целта на предоставяне на услугата. Трябва да има прозрачност за потребителите: кой е администраторът на личните данни, по какви критерии ще се обработват, дали ще бъдат предоставяни на трети лица, с какви цели и за какъв период от време“, каза още тя.

Руменова коментира решението на съда на ЕС от миналата седмица, според което Meta Platforms трябва да ограничи използването на лични данни. Според нея българските потребители също могат да се възползват от произнасянето на съда, за да защитят своите данни.

Въпреки че е по индивидуален казус, делото касае дейността на всички платформи като Facebook, които предоставят социални мрежи, и потвърждава още веднъж, че те трябва да се съобразяват с основните принципи и правила, когато става дума за лични данни, каза Руменова.

По думите ѝ е трудно потребител да разбере, че защитата на лични данни е нарушена.

Събирането и обработването на данни е сложна система с разнообразни критерии като данни, които ние доброволно сме предоставили, или данни на база нашето поведение онлайн и дори офлайн, каза Руменова.

„При обединяването на тези данни потребителят невинаги може да знае дали те са такива, каквито са му известни, и че той е дал съгласието си за обработването им точно по този начин. Така се отнема възможността той да управлява този процес. Mного e важно, когато говорим за защита на личните данни, потребителите да имат тази прозрачност, да могат да определят обема обработвани данни и във всеки един момент да могат да коригират своето желание, т.е. да кажат „вече не искам да бъдат обработвани данните ми, оттеглям съгласието си и искам те да бъдат заличени“, каза още тя.

Габриела Руменова посочи, че събирането на лични данни преминава през наблюдаване на поведението на потребителя онлайн. Всичко се архивира и се предоставя възможност на лица, които създават персонализирано съдържание, да го насочват към конкретни потребители, за да стигнат до максимално ясен и изследван профил от потребители, които гарантира в най-висока степен, че средствата, вложени в такъв тип маркетинг, ще се възвърнат, обясни тя.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още