IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Samsung предупреди за по-ниска печалба, изоставайки в битката за AI чипове

Късната реакция на Samsung на пазара на чипове за изкуствен интелект увеличава зависимостта ѝ от традиционните чипове с по-нисък марж

12:23 | 08.10.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Samsung Electronics предупреди, че печалбата за третото тримесечие ще е под пазарните очаквания и се извини за разочароващото представяне, тъй като технологичният гигант изостава спрямо конкурентите си в доставката на висок клас чипове на Nvidia на процъфтяващия пазар на изкуствен интелект (AI), съобщава Ройтерс.

Рядко срещаното извинение показва предизвикателствата пред компания, която е най-големият производител на чипове в света от три десетилетия, но се бори с нарастващата конкуренция както на обикновените, така и на модерните чипове.

Samsung заяви, че бизнесът ѝ с чипове за AI с неуточнен голям клиент е бил засегнат от забавяне, а китайските конкуренти при чиповете са увеличили доставките на обикновени чипове, допринасяйки за спада на печалбата от полупроводници.

Най-големият в света производител на чипове с памет, смартфони и телевизори очаква оперативна печалба от 9,1 трлн. вона (6,78 млрд. долара) за трите месеца, приключващи на 30 септември, в сравнение с прогнозата на LSEG SmartEstimate за 10,3 трлн. вона.

За сравнение, година по-рано печалбата достигна 2,43 трлн. вона, а през предходното тримесечие – 10,44 трлн. вона.

„Печалбата шокира в сравнение с първоначалните очаквания на много анализатори“, казва Лий Мин-хи, анализатор в BNK Investment & Securities.

„Не виждам печалбата да се подобрява през текущото тримесечие“, каза той, заявявайки, че компанията изостава спрямо SK Hynix в увеличаването на продажбите на полупроводници за високоскоростна памет (HBM) на Nvidia, а високата ѝ експозиция към китайския пазар вреди.

Късната реакция на Samsung на пазара на чипове за изкуствен интелект увеличава зависимостта ѝ от традиционните чипове с по-нисък марж, което я прави по-уязвима към конкуренцията от Китай и забавящото се търсене на смартфони и персонални компютри, твърдят анализатори.

Чиповете с висок марж, използвани в сървърите с изкуствен интелект, стимулират възстановяването на пазара на чипове след спада след пандемията миналата година, но компанията изостава спрямо конкуренти като SK Hynix.

Цената на акциите на Samsung, която вече бележи спад от над 20% от началото на годината, се понижи с 1,15%, което е над спада на основния индекс Kospi с 0,6%.

Samsung заяви, че еднократните разходи, като провизии за „стимули“ и неблагоприятната местна валута, също са допринесли за спада на печалбата от чипове.

Печалбата на мобилното подразделение се подобрява спрямо предходното тримесечие благодарение на стабилните продажби на флагманите, а печалбата на подразделението за дисплеи расте, след като клиентите, сред които е и Apple, пуснаха нови модели.

Samsung ще обяви подробните си финансови резултати на 31 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още