IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съдия в САЩ нареди на Google да отвори магазина си с приложения за конкуренти

Съгласно заповедта промяната трябва да влезе в сила от 1 ноември

10:12 | 08.10.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американски съдия нареди на Google на Alphabet да преобразува бизнеса си с мобилни приложения, за да даде на потребителите на Android повече възможности за изтегляне на приложения и плащане на трансакции вътре в тях, след като миналата година съдебно жури отсъди в полза на производителя на играта Fortnite – Epic Games, съобщава Ройтерс.

Решението на американския окръжен съдия Джеймс Донато в Сан Франциско очертава промените, които Google трябва да предприеме, за да отвори печелившия си магазин за приложения Play за по-широка конкуренция, включително да направи  приложенията за Android достъпни от конкурентни източници.

В заповедта на Донато се казва, че в рамките на три години Google не може да забранява използването на методи за плащане в приложенията и трябва да позволи на потребителите да теглят конкурентни платформи или магазини за приложения за Android на трети страни.

Заповедта ограничава Google да прави плащания на производители на устройства, за да инсталират предварително магазина му за приложения и да споделя приходи, генерирани от Play с други разпространители на приложения.

В изявление Google каза, че ще обжалва решението, довело до заповедта, и ще поиска от американския съд да спре временно действието на заповедта на Донато, докато тече обжалването.

„В крайна сметка, макар че тези промени предполагаемо ще задоволят Epic, те ще доведат до редица непредвидени последици, които ще навредят на американските потребители, разработчици и производители на устройства“, заяви Google.

Главният изпълнителен директор на Epic Тим Суийни публикува в социалната мрежа Х в понеделник, че заповедта на Донато е „голяма новина“ и заяви, че Epic Games Store и други приложения за магазини ще влязат в Google Play от 2025 г.

Суийни заяви, че разработчиците на приложения, създателите на магазини и други страни имат три години, „за да изградят жизнена и конкурентна екосистема на Android с такава критична маса, че Google да не може да я спре“.

Акциите на Alphabet затвориха с понижение от 2,5% до 164,39 долара в понеделник след заповедта. Донато заяви, че Epic и Google трябва да установи техническа комисия от трима души, която да изпълнява и наблюдава съдебното разпореждане. Epic и Google получават по един човек в комисията, а двамата ще изберат третото лице.

Донато заяви, че заповедта му ще влезе в сила на 1 ноември, което според него ще даде на Google време да „приведе настоящите си споразумения и практики в съответствие“.

Съдебният иск на Epic, подаден през 2020 г., обвини Google, че монополизира начина, по който потребителите получават достъп до приложения на устройства с Android, както и начина, по който плащат за трансакции в приложенията.

Базираната в Кари, щата Северна Каролина, компания убеди съдебното жури през декември 2023 г., че Google незаконно задушава конкуренцията чрез контрола си върху разпространението на приложения и плащания, проправяйки пътя към заповедта на Донато.

Google настояваше Донато да отхвърли предложените от Epic реформи с аргумента, че те са скъпи, прекалено ограничаващи и могат да навредят на неприкосновеността на личния живот и сигурността на потребителите. По време на изслушването през август съдията отхвърли тези аргументи.

„В крайна сметка ще платите нещо, за да оправите света, след като сте били признати, че държите монопол“, каза той на адвокатите на Google.

В отделно антитръстово дело във Вашингтон окръжният съдия на САЩ Амит Мехта на 5 август отсъди в полза на Министерството на правосъдието на САЩ и заяви, че Google незаконно е монополизирала търсенето в интернет, харчейки милиарди, за да се превърне в търсачката по подразбиране в интернет.

През септември срещу Google започна и съдебно дело във федералния съд на Вирджиния по иск на Министерството на правосъдието относно господстващото му положение на пазара на рекламни технологии.

Google отхвърля твърденията и по трите дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още