IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителят на хуманоидни роботи Agility показа своята фабрика

Компанията търси допълнително финансиране, за да реализира прехода си от изследователска и развойна дейност към производство

21:30 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Agility Robotics
Снимка: Agility Robotics

По време на посещение в първата в света фабрика за хуманоидни роботи миналия месец, най-новата версия на бота на Agility Robotics Inc. беше изложен на маса в легнало положение. Машината имаше лъскави задвижващи механизми от неръждаема стомана при раменните и таза, както и множество вериги и сензори в областта на главата и торса, всички свързани с грижливо подредени кабели. Всичко това изглеждаше зловещо, напомняйки човешка нервна система, пише Bloomberg.

На робота му липсваха крайници, докато изграждането му минаваше през процес на прототипиране за валидиране на дизайна, преди служителите да инсталират хардуера в предстоящото поколение на Digit, синьо-сивият бот на компанията.

По-рано тази година Agility се премести в сграда, която нарича RoboFab, в покрайнините на Салем, Орегон. Заводът ще произведе първия си бот, авангарда на четвъртото поколение на Digit, по-късно този месец.

„Имаме още доста работа преди края на годината“, посочва Пеги Джонсън, главен изпълнителен директор на компанията.

Agility, която е осигурила ботове за склад на Spanx, управляван от GXO Logistics Inc., докато други нейни продукти се изпробват в логистични центрове на Amazon.com Inc., е сред редицата производители на роботи, които комбинират все по-мощни батерии, двигатели и сензори със софтуер, който може да помогне на ботовете да работят в пространства, предназначени за хора.

Компанията покани Bloomberg в RoboFab, за да стане свидетел на напредъка ѝ.

Отрочето на Орегонския университет създаде своята първа от общо четири производствени линии със станции за сглобяване на ръце, крака, торсове и други устройства. Стелажите, пълни с кутии за части, са предимно празни и инженерите все още подготвят инструкциите на работниците и избират инструменти за всяка длъжност.

Има места за тестване на камерите и сензорите LIDAR на Digit, както и голяма зона, отделена за компоненти, които трябва да бъдат добавени извън производствената линия. От другата страна на обекта с обща площ от 6500 кв. м се намира сервиз за роботи, където работниците отстраняват проблемите, докладвани от клиентите.

Роботите могат да бъдат сглобявани предимно от хора, които използват отвертки и други ръчни инструменти. Все пак Джонсън казва, че Agility, която е набрала 180 млн. долара до момента, ще трябва да привлече повече пари от инвеститори, за да финансира прехода си от изследователска и развойна дейност към производство.

Благодарение на силното търсене на ботове, Agility започва този процес сега, изтъква Джонсън, която преди това ръководи стартъпа за добавена реалност Magic Leap и е заемала мениджърски позиции в Microsoft Corp. и Qualcomm Inc.

Първоначално RoboFab трябваше да се ръководи от Андреа Кембъл, бивш лидер в производството на Apple Inc. и Ford Motor Co., но тя се върна в Apple по-рано тази година. Вместо това, съоснователят и бивш главен изпълнителен директор Деймиън Шелтън ще ръководи дейността по сглобяване. Джонсън също нае Даниел Диез, бивш колега от Magic Leap, като главен стратегически директор.

Компанията изтъква, че монтажната фабрика в крайна сметка ще може да произвежда 10 000 робота годишно, оценка, основана на огромното търсене.

Разработчиците на хуманоидни роботи привлякоха инвеститорите по-рано тази година заради твърденията, че използвайки технологии като ChatGPT, те ще могат да създадат роботи, способни да разсъждават в определена среда.

Agility, която също така интегрира големи езикови модели в софтуера за управление на Digit, залага на това, че разполагането на повече от нейните ботове на работните места ще компенсира липсата на реклама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още