IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Atos не се е отказала от идеята за сделка с френската държава

Въпреки че първоначалната оферта изтече, IT гигантът е оптимист

16:32 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

IT компанията Atos все още се опитва да постигне сделка с френската държава за продажбата на нейните стратегически дейности като киберсигурността и суперкомпютрите, след като първоначалната оферта на правителството изтече, предава Ройтерс.

Atos, която е в процес на преструктуриране, след като постигна сделка с основните си кредитори по-рано тази година, осигурява комуникации за френските военни и тайни служби и произвежда сървъри за суперкомпютри.

„Atos предложи да продължи дискусиите и посочи, че е представила ново предложение на френската държава, което е съвместимо с плана за финансово преструктуриране“, каза компанията. „Изтичането на офертата не оказва влияние върху текущото финансово преструктуриране“, допълва тя.

В отделно изявление кабинетът на финансовия министър Антоан Арман заяви, че държавата възнамерява да продължи преговорите с Atos и "скоро" ще предложи нов план за придобиване.

Цената на акциите на Atos се понижи с 0,6% в ранната търговия в Париж. Стойността на книжата на гиганта се срина с около 90% от началото на годината

Първоначалното предложение на френското правителство беше част от съгласуваните усилия за запазване на контрола върху стратегическите технологични активи в страната.

Готовността му да мобилизира значителни средства обаче изглежда под въпрос на фона на спешните усилия за намаляване на бюджетния дефицит, който се очаква да достигне 6,1% от БВП тази година и 5% до края на 2025 г.

Съответните звена - Advanced Computing, Critical Systems и Cyber ​​Products, са част от BDS отдела за киберсигурност на Atos. В тях работят около 4000 души и генерират около 900 млн. евро годишни приходи от продажби, коментира през април служител на френското финансово министерство пред Ройтерс.

Atos твърди, че всяка сделка с държавата ще изисква предварително одобрение от Търговския съд, където планът за ускорена защита на Atos ще бъде представен на 15 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още