IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добро, безплатно, забавно: формулата, която направи Duolingo успешно

34 млн. души по света ползват приложението за изучаване на чужди езици. Мнозина просто не могат да му устоят

12:47 | 05.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Може би никое приложение не е усвоило изграждането на лоялност у потребителите така, както Duolingo - платформата за изучаване на езици чрез игри, която 34 млн. души на ден не могат да пренебрегнат.

В деня, в който започнах да работя върху тази история за Duolingo, чувах за приложението отвсякъде, пише Наталия Гереро в анализ за BBC. Чух от приятелка, която празнуваше 800-дневната си серия от испански уроци в приложението. Четох за журналист от The Guardian, който се пристрастил към изучаването на италиански. Сервитьорка от Шри Ланка в Бруклин превключи от английски на испански, когато чу майка ми и мен да говорим, като приписа тези си умения на Duolingo, пише още Гереро.

Но дълбокият ми интерес към най-сваляното приложение за изучаване на езици в света наистина започна миналата година, когато видях от първа ръка значителното му въздействие върху новите мигранти в САЩ - страна, подложена на една от най-големите миграционни вълни за десетилетието. В даден момент от дългия им път Duolingo се превръща в основен инструмент за тези хора, които са в движение.

Джон Хайро Окампо, бивш шофьор на автобус от Колумбия, си спомня как се борил да намери работа в първите си дни в САЩ през 2023 г., когато шеф на строителна площадка в Ню Йорк му обяснява съвсем просто: „Повече английски, повече пари“. Окампо използва Duolingo, за да учи. Сега семейството живее в Индианаполис и съпругата на Джон използва приложението, за да се справя по-добре с работата си в кухнята на начално училище. Тя казва, че мениджърът ѝ също го използва, за да научи испански.

Мигрантският опит не е чужд на главния изпълнителен директор и съосновател на Duolingo Луис фон Ан, който е роден и израснал в Гватемала, централноамериканска страна, където над 55% от населението живее в бедност.

„В една страна от Латинска Америка и по-специално в Гватемала, ако имаш пари, можеш да си купиш много добро образование, но ако нямаш пари, понякога дори не се научаваш да четеш и пишеш“, споделя Фон Ан в скорошно интервю за BBC, дадено в чисто новия офис на Duolingo в центъра на Ню Йорк. „Това ми прави силно впечатление“, допълва той.

Така че, когато Фон Ан и Северин Хакър, главен технологичен директор и съосновател на Duolingo, създават своята компания през 2012 г., те знаят, че изучаването на езици, и по-специално изучаването на английски, има потенциала да промени живота на хората. „Ето защо работихме много усилено, за да запазим Duolingo безплатно, защото искаме да дадем достъп до образование на всички“, казва Фон Ан.

За да спазят обещанието за отворено и безплатно приложение, Вон Ан и Хакър разработват хибриден бизнес модел, който съчетава поддържан от реклами достъп и „freemium“ елементи, като същевременно предлага платен абонамент с допълнителни предимства, като учене без реклами и семеен план. И се получава. „Основният начин, по който растем, е от разказването за нас от уста на уста, така че хората казват на приятелите си“, споделя той. Такъв момент е когато Бил Гейтс казва в Reddit през 2015 г., че съжалява, че не говори повече езици и е опитал да учи през Duolingo.

Последна актуализация: 12:04 | 05.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още