IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на акциите на Ubisoft записа най-големия си дневен скок в историята

Причина за това е информацията, че Tencent и фамилия Гиймо обмислят изкупуване на компанията

10:01 | 05.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg L.P.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg L.P.

Акциите на разработчика на видеоигри Ubisoft повишиха стойността си с над 30% в петък, след като Bloomberg съобщи, че основният акционер Tencent и фамилията oсновател Гиймо обмислят изкупуване на компанията, предава Ройтерс.

Цената на книжата на разработчика на „Assassin’s Creed” последно беше с 27% нагоре до ниво от 13,54 евро, записвайки най-големия си дневен ръст в историята.

Ubisoft не желае да коментира информацията, съобщена от агенцията. Фамилия Гиймо не е отговорила на изпратените ѝ имейли за коментар.

Фамилията притежава 15% от компанията, докато китайският гейминг гигант Tencent държи дял от малко под 10%, сочат данни на LSEG.

От началото на годината до приключването на борсовата сесия в четвъртък цената на акциите на Ubisoft се беше понижила с 54%, след като компанията сви прогнозата си и отложи премиерата на „Assassin's Creed Shadows“ с три месеца.

Освен това Ubisoft е изправена пред натиск от инвеститора активист AJ Investments, който призова за смяна на главния изпълнителен директор, компанията да бъде свалена от борсата или да бъде продадена. Миналата седмица той посочи, че е събрал подкрепа от 10% от акционерите.

Анализаторът на Midcap Partners Чарлс-Луис Планад заяви, че не е изненадващо, че Ubisoft привлича подобен интерес. „Ubisoft очевидно е уникален актив в сектора и редица големи играчи се опитаха да навлязат в екшън/приключенския жанр с отворен свят, който Ubisoft усвои до съвършенство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 05.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още