IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ твърдят, че са спрели опити на Русия да хакне държавни агенции

Властите са работили заедно с Microsoft по случая

11:50 | 04.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съединените щати са конфискували 41 интернет домейна, използвани от агенти на руското разузнаване и техни проксита за хакване на правителствени агенции, включително Пентагона и Държавния департамент, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Ведомството заяви, че е действало заедно с Microsoft, за да премахне 66 интернет домейна, използвани от същите участници. Иззетите домейни са били използвани от хакери, свързани със звено на руската Федерална служба за сигурност.

„Руското правителство управлява тази схема за кражба на чувствителна информация на американци, използвайки привидно легитимни имейл акаунти, за да подмами жертвите да разкрият идентификационни данни за профили“, коментира заместник-главният прокурор Лиза Монако.

Хакерите са използвали домейните във фишинг кампания, насочена към получаване на достъп до информация от американски фирми, бивши служители на разузнавателната общност на САЩ, бивши и настоящи служители на Министерството на отбраната и Държавния департамент, сътрудници на американската армия в сферата на отбраната и служители на Министерството на енергетиката, обяви Министерството на правосъдието.

Иззетите домейни са използвани от хакери, принадлежащи към Callisto Group и нейните партньори, които ведомството описва като звено в рамките на ФСБ. Групата за първи път се появи на радара на професионалистите от разузнаването, след като се прицели към външното министерство на Великобритания през 2016 г.

Руското посолство не е отговорило веднага на запитването за коментар.

През декември 2023 г. Министерството на правосъдието разкри обвинения срещу двама хакери, свързани с Callisto Group, за кампания за пробив в компютърни мрежи в САЩ, Великобритания, други членки на НАТО и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още