IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Масайоши Сон от SoftBank: AI ще управлява домакинствата след няколко години

Лидерът на японския гигант даде смела прогноза за навлизането на изкуствения интелект в света около нас

13:19 | 03.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на SoftBank Масайоши Сон даде една от най-смелите прогнози за навлизането на изкуствения интелект (AI) досега, предвижвайки, че в близко бъдеще технологията ще управлява цели домакинства, пише Bloomberg.

AI скоро ще може да следи здравето на членовете на семейството, да се обажда на лекар, когато е необходимо, да пазарува хранителни стоки, да прави резервации, да преценява оптималните инвестиции и да обучава малки деца, заяви Сон в реч на годишен форум за корпоративни клиенти. Той увеличи очакванията си за това кога общият изкуствен интелект – дългосрочна цел за разработчиците, от OpenAI до Meta Platforms и Google – ще се появи в рамките на следващите две до три години.

Сон, чиято склонност към смели прогнози доведе до огромни печалби и загуби през години, ръководи най-големия технологичен инвеститор в Япония и е направил стотици залози в услуги, работещи с изкуствен интелект. Неговият розов поглед към потенциала на технологията през последните години е в контраст с предупрежденията на скептиците.

„Можем да проектираме персонални AI агенти, които разбират вашите емоции и за които наградата е вашето щастие“, коментира Сон. „Тази технология ще се развие до степен, в която щастието ви ще бъде най-голямата им награда“.

Коментарите на 67-годишния Сон подчертават желанието му да продължи да инвестира милиарди долари в тази област. SoftBank, която разполага със значителни средства, допринесе с 500 млн. долара за кръга на финансиране на OpenAI на обща стойност 6,6 млрд. долара, който оцени стартъпа на 157 млрд. долара. Сон не спомена инвестицията по време на речта си, но похвали най-новия ChatGPT модел на OpenAI, наречен 01, и способността му да обработва информация и да имитира човешки разсъждения.

Лидерът на SoftBank заяви, че е задал трудни въпроси на модела, надявайки се да препъне изкуствения интелект, но е получил добри отговори в рамките на 45 секунди. Запитванията му включвали как може да увеличи спестовната си сметка до 100 млн. йени (680 хил. долара) например.

„Човешкият мозък включва около 100 трлн. синаптични връзки“, коментира Сон. Този брой не се е променил и няма да се промени дори след 1000 години. „Параметрите на генеративния изкуствен интелект – които са еквивалентни на тези връзки – растат с бясна скорост“.

Разсъждаващият AI ще трябва да може да говори и да преговаря с другите, когато изпълнява сложни задачи като определяне на цена за услуга или гарантиране, че ваната е пълна и на желаната от потребителя температура в точното време, посочва Сон. Всичко това ще стимулира нуждата от повече свързаност и ще изисква повече чипове, използващи технология от Arm Holdings на SoftBank, смята той.

Цената на акциите на SoftBank се повиши с около 2,7% в Токио. Стойността на книжата се срина от рекордния си връх през юли, но все още е с близо 40% нагоре тази година.

SoftBank планира да инвестира допълнително в чипове за изкуствен интелект, центрове за данни и роботи, като същевременно помага за изграждането на японската AI екосистема. Телекомуникационното звено на компанията обяви планове за изграждане на центрове за данни както в Северна, така и в Централна Япония, и побърза рано да си осигури запаси от графичните процесори на Nvidia малко след като компанията за чипове пусна своите архитектури Grace и Hopper през 2022 г.

Един от плановете на Сон е да внедри чипове за 100 млрд. долара, свързани с AI, съобщи Bloomberg през февруари. През юни милиардерът предупреди акционерите, че следващото му голямо начинание може да бъде огромен удар или ужасен провал, но че SoftBank няма друг избор освен да опита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още