IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС поиска информация от YouTube, Snapchat и TikTok за алгоритмите им

Европейската комисия търси данни за начина, по който се препоръчва съдържание

16:54 | 02.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия (ЕК) поиска информация от YouTube, Snapchat и TikTok относно параметрите, използвани от техните алгоритми, за да препоръчват съдържание на потребителите. Комисията търси данни и за ролята им в увеличаването на някои системни рискове, включително тези, свързани с изборния процес, психичното здраве и защитата на непълнолетните, предава Ройтерс.

Исканията, отправени съгласно Закона за цифровите услуги, „също така се отнасят до мерките на платформите за смекчаване на потенциалното влияние на техните системи за препоръки върху разпространението на незаконно съдържание, като популяризиране на незаконни медикаменти и реч на омразата“, посочва ЕК.

Комисията твърди, че е поискала допълнителна информация от TikTok относно мерките, които компанията е приела, за да попречи на зложелатели да манипулират приложението и да намали рисковете, свързани с изборите и гражданския дискурс.

Технологичните фирми трябва да предоставят исканата информация до 15 ноември, обяви ЕС, след което ЕК ще вземе решение за следващите стъпки, които могат да включват глоби.

Преди това ЕС откри процедури за несъответствие съгласно Закона за цифровите услуги, който изисква от големите технологични компании да направят повече, за да се справят с незаконното и вредно съдържание в своите платформи. Това е свързано и с препоръките, предлагани от Facebook и Instagram на Meta, както и от AliExpress и TikTok.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още