IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

OpenAI очаква 5 млрд. долара загуба за 2024 година

Според анализатор има необясними големи разходи във финансовите отчети

14:32 | 29.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

OpenAI, създателят на ChatGPT, ще завърши 2024 година със загуба от около 5 млрд. долара, потвърждават източници на CNBC. Информацията беше разпространена първо от The New York Times. Компанията има приходи от 3,7 млрд. долара, които обаче не покриват разходите. 

The Times също публикува данни за очакваната масивна загуба за компанията. Според оценката на източник на изданието, който има достъп до финансовите отчети, има "няколко големи разхода", които не са напълно обяснени в документите. Като цяло компанията плаща основно за обслужване на приложенията си, заплати на служители и наеми на офиси.

През миналия месец компанията е спечелила 300 млн. долара, което е ръст от 1700% спрямо август 2023 година, посочва още CNBC. Очакванията са, че през 2025 година приходите от продажби ще достигна 11,6 млрд. долара.

Подкрепяната от Microsoft компания се опитва да привлече инвеститори и очаква решение от Thrive Capital, която е начело на група от компании, обмислящи да вложат в OpnAI 1 млрд. долара. Друг потенциален инвеститор е Tiger Global. Тези инвестиции могат да увеличат пазарната оценка на компанията до 150 млрд. долара, отбелязва CNBC.

За водените разговори съобщи преди дни финансовият директор Сара Фрайър. Тя посочи, че разговорите са на финалната права. Изявлението ѝ обаче беше предшествано от редица оставки в компанията, включително и на техническия директор Мира Мурати, която напуска компанията след повече от шест години.

Бордът на OpenAI съобщи и за готвено преструктуриране на компанията и фокус към по-печелившите сектори от дейността ѝ. Според източници на CNBC това ще помогне за увеличаване на ликвидността на компанията.

Популярността на OpenAI дойде след представянето на ChatGPT през 2022 година. Това постави началото на бума на изкуствения интелект и доведе до изстрелването на Nvdia през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 29.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още