IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мартин Гисвайн: Ефектът от изкуствения интелект ще е подобен на този от смартфоните

Европа има шанс да навакса изоставането си в дигиталните умения в ерата на AI, смята преподавателят във Виенския университет

14:05 | 26.09.24 г. 4
Мартин Гисвайн. Снимка: личен архив
Мартин Гисвайн. Снимка: личен архив

Изкуственият интелект (AI) ще повлияе на света около нас по начин, подобен на този, по който повлияха смартфоните след появата си. Това коментира преподавателят във Виенския университет Мартин Гисвайн в ексклузивно интервю за технологичната конференция Tech of Tomorrow на Investor.bg, която се провежда днес (26 септември) в Интер Експо Център.

По думите му тъй като хората вече използват AI, той ще се превърне в значителна част от тяхната работа, както смартфоните се превърнаха в неделима част от живота на всички.

„Навлизаме в дълго и силно развитие на технологията. Естествено, пречки винаги има. Част от софтуера не отговаря на изискванията ни. Не сме доволни от халюцинациите – неверните данни, които идват от изкуствен интелект, но това ще отмине с развитието на технологията“, коментира още Гисвайн.

Според него изкуственият интелект не води до съществени промени в бизнес моделите, а по-скоро в начина на изпълнението им.

„Ако погледнем стратегически на изкуствения интелект, бизнесът ни все още гледа съотношението между инвестициите и продуктивността“, допълни той.

Същевременно Европа продължава да изостава по дигитални умения, докато изкуственият интелект все по-бързо променя бизнеси и индустрии. Според Мартин Гисвайн това е „един от последните шансове на Стария континент да навакса бързо“.

„Виждаме, че вече има знаци, че с използването на изкуствения интелект се е увеличила продуктивността за един работен час в САЩ, което не се е случвало от много време насам. Продуктивността се повишава отново и има печалби от изкуствения интелект, докато ние сме твърде бавни, като не го въвеждаме“, категоричен е той.

Какви са полезните ходове на Европа и как висшият мениджмънт може да използва изкуствен интелект за вземането на важни решения, можете да научите от целия разговор с Мартин Гисвайн, който ще бъде излъчен в технологичното предаване „UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria на 28 октомври от 19:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 15 часа
И аз имам шанс да наваксам изоставането си спрямо Джеф Безос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 16 часа
Така на времето като излезе GSM-а се точеха лиги на големи печалби от гласовата телефония (не че са били малки), а накрая се оказа че СМС-а е в пъти по-печеливша услуга!... не се знае от кой храст ще изкочи заек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 16 часа
хахахаха, смартфоните имат процесор който е доста помощен от компютъра използван за кацане на Луната, но главно се използва за снимане на клипове в тик-ток... ти еааа и ефекта :D ... a не обещавахте ли подобен ефект и от блок чейна? ... или тоя път ще е друго! :):) Няма как да се знае какъв ще е крайния ефект, така че по леко с думите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още