IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

OpenAI се превръща в корпорация с цел печалба

Според нов план за преструктуриране Сам Алтман ще получи и акции за пръв път в компанията

09:59 | 26.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разработчикът на ChatGPT – OpenAI, работи по план за преструктуриране на основния си бизнес в корпорация с общественополезна цел и реализиране на печалба, която вече няма да бъде контролирана от борда на директорите на нестопанската организация, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници. Ходът ще направи компанията по-привлекателна за инвеститори.

Неправителствената OpenAI ще продължи да съществува и да притежава миноритарен дял в компанията, казват източниците. Ходът може да има отражение и върху начина, по който компанията управлява рисковете от изкуствен интелект (AI) с нова управленска структура.

Главният изпълнителен директор Сам Алтман също ще получи акции за пръв път в новата компания, чиято оценка може да достигне 150 млрд. долара след преструктурирането, като то цели да премахне и ограничението за възвръщаемостта за инвеститорите, добавят източниците, поискали анонимност заради частния характер на информацията.

„Оставаме фокусирани върху изграждането на AI, който е от полза за всички и работим с нашия борд на директорите, за да гарантираме, че сме най-добре позиционирани, за да успеем в тази мисия. Неправителственият [елемент] е основен за нашата мисия и ще продължи да съществува“, заяви говорител на OpenAI.

Подробностите за предложената корпоративна структура подчертават значителните промени в управлението, които се случват зад кулисите на една от най-важните AI компании. Планът все още се съгласува с юристи и акционери и сроковете за приключване на преструктурирането остават несигурни, твърдят източниците.

Основана през 2015 г. като организация с нестопанска цел за изследвания в областта на изкуствения интелект, OpenAI добави през 2019 г. юридическото лице с нестопанска цел OpenAI LP като дъщерно дружество, осигурявайки си капитал от Microsoft за финансиране на изследванията.

Заедно с успеха на ChatGPT, пуснат в края на 2022 г., оценката на OpenAI скочи от 14 млрд. долара през 2021 г. до 150 млрд. долара в обсъждания нов кръг от конвертируем дълг, привличайки инвеститори като Thrive Capital и Apple.

С премахването на контрола от страна на организацията с нестопанска цел OpenAI би функционирал по-скоро като типичен стартъп – ход, който по принцип се приветства от инвеститорите, вложили милиарди в компанията.

Това обаче може да породи и опасения от страна на общността за безопасността на изкуствения интелект относно това дали лабораторията все още се управлява достатъчно добре, за да държи себе си отговорна в създаването на AI, след като по-рано тази година тя разпусна екипа, фокусиран върху дългосрочните рискове от AI.

Не е ясно колко капитал ще получи Алтман. Той вече е милиардер от многобройните си инвестиции в стартъпи и в миналото е заявявал, че е избрал да не взема дялово участие в компанията, тъй като бордът се нуждае от мнозинство от незаинтересовани директори, които нямат дял в компанията. Той също така е казвал, че разполага с достатъчно пари и го прави, защото обича работата си.

Новата структура на OpenAI ще прилича на тази на основния ѝ конкурент Anthropic и xAI на Елон Мъск, които са регистрирани като корпорации в полза на обществото - форма на корпорации с идеална цел, които освен печалба имат за цел да насърчават социалната отговорност и устойчивостта.

Преструктурирането се случва и на фона на поредица от промени в ръководството на стартъпа. В сряда трима водещи технически ръководители обявиха, че си тръгват, което е последното от поредицата напускания на ръководни кадри през тази година.

Главният технологичен директор Мира Мурати, вицепрезидентът по изследванията Барет Зоф и главният директор по изследванията Боб Макгрю обявиха напускането си чрез X в сряда следобед.

Базираният в Сан Франциско стартъп за изкуствен интелект преговаря за нов кръг на финансиране в размер на 6,5 млрд. долара, който оценява компанията на 150 млрд. долара, при условие че компанията промени корпоративната си структура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
Dani_2077
преди 20 часа
Е, вече всичко си дойде на мястото - печалбата преди всичко. Даже се учудвам колко много се забавиха. Кажете "добър ден" на Терминатора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още