IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

12 млн. евро са загубили български компании от киберизмами със сменен IBAN

Всеки месец имаме българка, която във Facebook се е влюбила в американски военен, някои от жертвите изпращат десетки хиляди левове, каза Владимир Димитров

13:57 | 25.09.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Над 80 български компании са подали сигнали от началото на годината, че са пострадали от киберизмами със сменен IBAN, а претърпените загуби от тях са за около 12 млн. евро. Това каза старши комисар Владимир Димитров, директор на дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, на форума Global Cyber Security Summit 2024 в София, цитиран от БТА.

За миналата година има около 70 български компании, които са изпратили пари, подмамени от имейли между контрагенти, а изгубената обща сума тогава е надвишавала 12 млн. евро. Димитров обясни, че проблемът идва от нигерийски организирани престъпни групи, които от години са специализирани в измами със сменен IBAN.

Романтичните измами

Всеки месец имаме българска гражданка, която във Facebook се е влюбила в американски военен, някои от жертвите изпращат десетки хиляди левове, вземат заеми от банки, от роднини, каза Димитров. 

Според него в момента най-големият проблем са инвестиционните измами, като посочи, че почти всеки ден има двама-трима граждани, които подават сигнали, че са изгубили средства. Те обясняват, че всичко е започнало в социална мрежа, където са видели платформа за търговия, оставили са си телефона, имената, впоследствие са им се обадили от колцентър и са ги подмамили да изплатят на платформа няколко десетки хиляди евро за последните седем-осем месеца, за да си захранят виртуалния портфейл, за да търгуват, а като се опитат да теглят пари от тази платформа, им се искат още пари, обясни измамата експертът. 

Прането на пари е съвсем отделна дейност, която също е свързана с киберпрестъпността. Има около 10-15 организирани престъпни групи на територията на цял свят, които оперират и „перат“ пари, посочи още Димитров.

Рязък скок на кибератаките след началото на войната в Украйна

От началото на руската агресия срещу Украйна фирмите в Германия и федералните органи забелязват рязък ръст на кибератаките и нарастване на финансовите загуби, каза по време на форума Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел на Посолството на Германия у нас.

Стратегията на ЕС за киберсигурност заедно с националните стратегии създава един киберсъюз, който е много по-устойчив от отделната страна, каза още той. Като работим с всички страни членки, ставаме единно киберзвено за борба с киберпрестъпността, добави Зайлер. Той посочи също ролята на правителствените инициативи и на частния сектор за развитието на нови технологии в киберсигурността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още