IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: България има потенциал за развиване на космическите сектори

Когато се говори за Космоса, трябва да се има предвид и управлението на космическото пространство, коментира Иван Михайлов

20:01 | 24.09.24 г.

България има потенциал що се отнася до космическите сектори, но той трябва да бъде разпознат от частния сектор и да се инвестира в него. Това каза главният изпълнителен директор на Американската търговска камара Иван Михайлов в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Камарата беше домакин на кръгла маса, на която са присъствали представители на Космическите сили на САЩ (US Space Force), които са запознали българския бизнес с нуждите си в технологичния сектор.

По думите на Михайлов трябва да има стратегия и мерки от страна на държавата за насърчаване в тази посока.

„Инвеститори има, но някой трябва да им предложи насърчителни мерки, за да изберат България. Нагласата, че инвеститори идват, защото са чували, че в България данъкът е нисък и има страшно много специалисти във високотехнологичния сектор, вече не води до този растеж на инвестициите, какъвто ни се иска“, каза още Михайлов.

Той подчерта, че държавата трябва да има активна роля в привличането на инвеститори.

Космосът вече е изключително важен за наблюдение и взимане на решение при опазване на населението, за климатичните промени, каза Михайлов. Според него наблюдаването от Космоса и обработката на данните от сателитите са много съществен елемент от защитата на населението, както и за сектори като земеделие и отбрана.  

Когато се говори за Космоса, трябва да се има предвид и управлението на пространството, а не само изстрелването на ракети, защото рисковете от прекалено гъстата мрежа от сателити стават доста сериозни, смята още той.

Големите държави имат амбиции към Космоса. Всички са насочени натам и отново ще видим борбата за доминиране и кой ще изпреварва технологично и там, каза Иван Михайлов.

Според него има възможности за образование в посока космически направления и в България.

„Европа вече не е този континент, който се гордее с иновациите, с новаторството. Няма как да говорим за доминиране от страна на Европа във всеки аспект – научен и иновационен. Европа трябва доста да наваксва“, каза Иван Михайлов по отношение на потенциала на Европа да се съревновава със САЩ и Китай в полето на космическите технологии.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още