IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Георги Георгиев, Smart IT: Темпът на възприемане на финтех услугите у нас все още е бавен

Основните предизвикателства в сектора, свързани с изкуствения интелект, включват регулирането на AI, коментира директорът "Софтуерни продукти и стратегическо развитие"

16:25 | 24.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Къде е мястото на изкуствения интелект във финансовата индустрия и какви са предизвикателствата и иновациите пред финтех сектора у нас – попитахме Георги Георгиев, директор "Софтуерни продукти и стратегическо развитие" в Smart IT, част от MFG. Той ще бъде участник в технологичното събитие на Investor.bg Tech of Tomorrow, което ще се проведе на 26 септември в София.

- Г-н Георгиев, какво е мястото на AI и машинното самообучение във финансовата сфера днес?

Изкуственият интелект постави началото на нова технологична революция, която се развива с изключителна бързина. Днес AI е в центъра на вниманието, като бързо стана достъпен както за хората, така и за компаниите. Очакванията и интересът към тази технология са огромни. И с право — възможностите, които отваря изкуственият интелект, са практически неограничени. В резултат на това AI придобива все по-значима роля в различни сектори, включително и във финансовата индустрия.

Изкуственият интелект предоставя значителни предимства на компаниите, които успеят да го интегрират успешно в своите продукти и процеси. Тези организации не само оптимизират оперативните си разходи, но и повишават ефективността на своите услуги и решения. Новите играчи на пазара получават възможността за равен старт с вече утвърдените компании, като използват AI за предоставяне на иновативни продукти и услуги, които могат да изместят традиционните стандарти. Тази технология им позволява бързо да се адаптират и да предложат на клиентите по-атрактивни и персонализирани решения, което е ключов фактор за конкуренция в съвременния финансов пазар.

Изкуственият интелект намира широки приложения във финансовия сектор, като автоматизацията на рутинни задачи, което подобрява ефективността и повишава качеството на услугите. Откриването на измами е друго ключово приложение, където AI помага да се идентифицират подозрителни трансакции в реално време. Машинното самообучение намира широко приложение в управлението на риска, предсказвайки пазарни тенденции и потенциални заплахи чрез анализ на големи обеми данни.

Георги Георгиев
Снимка: MFG

Георги Георгиев е част от Smart IT от 2015 година, като в момента е директор "Софтуерни продукти и стратегическо развитие". Има бакалавърска степен по софтуерно инженерство от СУ „Св. Климент Охридски“.

Smart IT е продуктова компания, част от групата на MFG, която разработва и поддържа иновативни финтех решения с фокус върху потребителско и бизнес кредитиране, кредитни и дигитални карти, P2P лендинг и други алтернативни финансови инструменти и услуги.

Дейността на Smart IT подпомага над 8300 души и компаниите в групата на MFG в България, Румъния, Полша, Украйна, Северна Македония, Хърватия и Испания.

Водещ продукт в портфолиото на Smart IT е SmartCheck – напълно конфигурируема, модулна, no code софтуерна платформа с интеграционни възможности на високо ниво. SmartCheck дава възможност на компании от финтех сектора да реализират различни бизнес модели с лекота, гъвкавост и висока ефективност.

Екипът на Smart IT се състои от 140+ специалисти с разнообразен опит, които се развиват в устойчива среда на доверие, колаборация и новаторство.

- Кои са най-интересните за Вас тенденции в сферата, които разглеждате в работата си в момента?

Безспорно една от най-интересните тенденции в сферата е именно интеграцията на изкуствен интелект в продуктите, услугите и процесите на компаниите. Напоследък много популярност набра генеративният AI. Това е вид изкуствен интелект, който може да създава ново съдържание въз основа на обучението си върху големи обеми данни. Този тип AI не просто анализира съществуваща информация, а генерира нови, оригинални резултати. Това дава висока добавена стойност на хората в ежедневната им работа, като им помага да генерират текстове, отчети и дори код. Истинската сила на тази технология обаче се разкрива, когато получи достъп до базите данни на компанията. Тогава генеративният AI може да анализира огромни обеми от данни в реално време, да извлече важни прозрения и да даде интелигентни предложения, които подобряват вземането на решения, идентифицират тенденции и много други полезни неща.

- До каква степен на българския пазар се възприемат финтех услугите? Какви са основните предизвикателства?

На българския пазар финтех услугите се приемат с известен интерес, но темпото на възприемане е по-бавно в сравнение с по-развитите пазари. Потребителите започват да разпознават удобството на мобилните разплащания и дигиталните финансови продукти, но основните предизвикателства остават свързани с доверието в тези нови технологии и необходимостта от повишена финансова и техническа грамотност. През 2023 г. България отбелязва известен напредък в Digital Economy and Society Index (DESI), който измерва цифровизацията и интеграцията на технологии в държавите от ЕС. Въпреки това оставаме в дъното на класацията на ЕС, като само Румъния е с по-нисък индекс.

Липсата на достатъчно развити регулаторни рамки е още един фактор, който възпрепятства по-бързото интегриране на новите услуги.

- Има ли иновация във финансовата сфера в световен мащаб, която все още трудно навлиза в България?

Open Banking е една от значимите иновации във финансовата сфера, която бързо набра популярност в световен мащаб, особено в Западна Европа и САЩ. За съжаление, в България нейното внедряване и използване все още е ограничено.

В западните страни Open Banking вече се използва широко за различни цели. Потребителите могат да управляват няколко сметки от различни банки в едно приложение, което значително улеснява финансовия контрол. Платежните трансакции могат да се извършват директно от банкови сметки, като се избягва използването на кредитни карти, което ускорява и намалява разходите по плащанията. Платформи за лично финансово управление предоставят персонализирани финансови съвети, анализи на разходите и бюджети, които помагат на потребителите да управляват по-ефективно финансите си. Финтех компаниите използват банкови данни за бърза оценка на кредитоспособността и предлагане на персонализирани кредити, докато инвестиционните платформи създават автоматизирани спестовни планове и инвестиционни стратегии въз основа на финансовите данни на потребителя.

- Кои са основните предизвикателства във финтех сферата, свързани с развитието на изкуствения интелект?

Основните предизвикателства включват регулирането на AI. Обработката на огромни обеми лични данни поставя въпроси относно сигурността и етиката. Предвид изключително ускореното развитие на технологията е от съществено значение регулаторите да реагират бързо и адекватно с оглед на регулирането ѝ.

Освен това внедряването на AI изисква висока степен на експертност. Търсенето на AI експерти нараства, има ограничен брой професионалисти с необходимите знания и опит. Компаниите често се конкурират за наемане на квалифицирани AI разработчици, инженери по машинно обучение и специалисти по данни, което значително надвишава текущото предлагане на пазара.

- По какъв начин компаниите могат да ограничат риска?

Компаниите могат да ограничат риска от използването на изкуствен интелект чрез няколко важни стъпки. Първо, прозрачността и обяснимостта на моделите са ключови – това означава, че компаниите трябва да разбират и обясняват как AI взема решения. Също така, съответствието с регулаторни изисквания, като GDPR, гарантира защита на личните данни и предотвратява юридически проблеми.

Компаниите могат да създадат етични насоки и структури за управление на AI, които да следят за етичното му използване. Непрекъснатият мониторинг и одит на AI моделите гарантират тяхната дългосрочна надеждност и предотвратяват грешки. И накрая, важно е служителите да бъдат добре обучени и информирани за потенциалните рискове и добрите практики при използването на AI, което ще допринесе за по-доброто управление на тези технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още