IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изкуственият интелект и бъдещето на киберсигурността

Експертът по киберсигурност Борис Гончаров ще коментира темата по време на предстоящото събитие Tech of Tomorrow

15:45 | 25.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: AMATAS
Снимка: AMATAS

Киберпрестъпността става все по-забележима и тази тенденция не се очаква да се промени. Новите технологии разкриват нови хоризонти и за престъпниците, предоставяйки различни възможности за проникване в организациите.

Поглеждайки в бъдещето, е естествено да засегнем темата за изкуствения интелект. От една страна, той ще продължи да автоматизира много задачи и ще се превърне в интегрална част от различни киберсигурност решения.

От друга страна, AI носи и негативи – води до спад в доверието онлайн и крие редица заплахи. Напоследък хората все по-трудно различават автентичната от фалшивата информация. Изкуственият интелект и базираните на него чатботове разкриват на хакерите иновативни начини за измама. Един от тях са зачестилите фишинг атаки, които подканват потребителите да предоставят чувствителни данни, с цел да интегрират зловреден софтуер или да откраднат конфиденциална информация.

Има проблем и със защитата на чатботовете и информацията, която им снасяме. Притеснението идва от Prompt Hacking или Prompt Injection атаките, които подават зловреден входящ текст към ChatGPT (или подобен), с цел разкриване на данни, които би следвало да са недостъпни или с цел провокиране на неочаквано поведение.

Как ще се справим със заплахите, които крие AI?

С развитието на тази технология трябва да развиваме и различни методологии и продукти, които да я засичат и разпознават. След това да предупреждават експертите по киберсигурност. Целта е, преди тази информация да се разпространи в организацията, тя да подлежи на проверка откъде идва и какви заплахи би могла да крие.

Коментирайки AI в контекста на сигурността, е важно да се отбележи, че пълната защита е вече само мит. Бизнесите трябва да приемат факта, че никога вече няма да бъдат напълно защитени и вероятността да бъдат атакувани расте. Тук на фокус идва концепцията за така наречената „киберустойчивост“, която ще става все по-популярна.

Тя има няколко аспекта. Първо, компаниите трябва да усвоят умението да изпреварват атаката и да са наясно какви типове заплахи върлуват. Второ, те трябват да подсигурят основните си бизнес процеси дори в случай на атака, гарантирайки, че бизнесът им ще остане жив. Трето, да имат изграден план за възстановяване в случай на атака и да развият умението да се поучават от проблемите и допуснатите грешки.

Експертът по киберсигурност Борис Гончаров и Главен стратегически директор на AMATAS ще засегне тази и още наболели теми в областта на дигиталната защита и новите технологии по време на предстоящото събитие Tech of Tomorrow, което ще се проведе в София на 26 септември.

Илюстрация: AMATAS Илюстрация: AMATAS

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още