IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как реагират инвеститорите от Силициевата долина на понижението на лихвите от Фед?

Много инвеститори научиха важни уроци през последните няколко години

14:06 | 21.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Wall Street се радва на намаленията на лихвените проценти тази седмица, но има и друг клас инвеститори, който беше също толкова ентусиазиран – рисковите инвеститори, пише Bloomberg.

Корекцията на технологичния сектор през последните няколко години накара много инвеститори в стартъпи да копнеят за отминалата политика на Федералния резев за нулеви лихвени проценти, или ZIRP, която помогна за подхранването на бума на индустрията през 2021 г., в разгара на пандемията.

Днес намалението на лихвения процент с 50 базисни пункта – първият спад от повече от четири години – е „причина за оптимизъм“, коментира Анна Барбър, партньор в M13. Тя очаква, че разходите на потребители и бизнеса в крайна сметка ще се повишат. Барбър също така твърди, че намаляването на лихвите може да насърчи инвеститорите във фирмите за рисков капитал да бъдат по-оптимистични по отношение на класа активи. „Капиталите ще текат по-свободно при по-ниски лихви“, казва тя.

Политиката дори може да доведе до повече продажби на стартъпи, смята Барбър. Тя отбелязва, че по-евтиният дълг може да улесни компаниите да финансират придобивания.

Лихвените проценти влияят на икономиката по безброй начини. Един от ефектите е, че ниските лихви насърчават повече потребителските разходи, тъй като хората имат малък стимул да държат парите си в спестовна сметка. Стартъпите от Силициевата долина, насочени към потребителите, се възползваха от това явление. Фирмите за рисков капитал също могат да бъдат стимулирани, тъй като по-сигурните активи като държавните облигации носят по-малка доходност, а стартиращите компании могат да получават средства по-свободно.

Управляващият партньор в Notable Capital Джеф Ричард също е обнадежден от намаляването на лихвите. На хоризонта той вижда повече събития, свързани с ликвидността на стартъпите, включително повече листвания на технологични компании, които станаха редки, след като лихвите нараснаха през 2022 г.

„Това трябва да е положително за пазара на IPO-та“, коментира той. „По-ниските лихви обикновено насърчават разпределящите капитал да търсят повече риск, а новите публични компании носят риск“.

Ричардс твърди, че много от рисковите инвеститори са научили урока си през последните години за това как макроикономическата среда може да повлияе на индустрията им.

„Този цикъл със сигурност отвори много очи за въздействието на лихвите и инфлацията“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 21.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още