IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Amazon повиши заплащането на служителите си преди натоварения сезон на коледното пазаруване

Служителите ще получат и абонамент към програмата Prime към придобивките си

19:38 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Amazon.com повишава заплащането на почасовите си служители в складовете с най-малко 1,50 долара на час и добавя членство за програмата Prime към придобивките им, предава Bloomberg.

Увеличенията в заплащането ще влязат в сила този месец за стотици хиляди служители, работещи за обхватните логистични дейности на Amazon в САЩ. Те ще повишат средната основна заплата до над 22 долара на час, съобщи компанията в блог публикация в сряда. Увеличаването на заплащането се случва на фона на инфлацията, която макар и доста под връхната си точка след пандемията, продължава да подкопава реалните доходи на служителите.

От началото на следващата година те ще започнат да получават и Prime, абонаментната услуга на Amazon за бърза доставка и стрийминг на видео, като част от възнаграждението им, съобщи компанията. Допълнителната инвестиция в заплащане и придобивки на стойност 2,2 млрд. долара е най-голямата на компанията, съобщи ръководителят на логистичните дейности на Amazon Удит Мадан в блога.

Базираната в Сиатъл компания обикновено съобщава за промени в заплащането и цели за наемане на сезонни работници преди натовареното пазаруване по празниците. Миналата година Amazon съобщи, че ще вложи 1,3 млрд. долара в повишаването на заплатите на служителите и придобивки.

Заплащането в Amazon обикновено се намира между това на физическите търговци на дребно и по-висококвалифицирания труд в логистичната индустрия. Притежаваната от Walmart Sam’s Club съобщи тази седмица, че стартовите възнаграждения ще нараснат с 1 долар до 16 долара на час. Costco Wholesale Corp. повиши стартовата си заплата за служителите в САЩ до 19,50 долара през юли.

Amazon е вторият  по големина работодател от частния сектор в САЩ, като изостава само от Walmart. В допитване сред складови работници на Amazon от миналата година около половината заявиха, че не могат да си позволят достатъчно храна или място за живеене.

Amazon нарече доклада „дълбоко дефектен“ и допълни, че той не е успял да потвърди, че респондентите работели за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още