IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google спечели дело срещу ЕК за глоба от 1,5 млрд. евро

Qualcomm обаче изгуби свое дело пред Общия съд на ЕС, макар и с понижена глоба

12:03 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Google спечели съдебна битка срещу Европейския съюз (ЕС) за глоба от 1,5 млрд. евро за възпрепятстване на конкуренцията при онлайн рекламите, отчасти компенсирайки съкрушителната загуба от миналата седмица в отделно решение за злоупотреба с монополно положение, съобщава Bloomberg.

Съдиите от Общия съд на ЕС в Люксембург подкрепиха в сряда оспорването от страна на подразделението на Alphabet по глоба от 2019 г., заявявайки, че регулаторите са допуснали грешки в разследването си.

Регулаторите твърдяха, че Google – като доминиращ посредник на онлайн реклами – незаконно е спрял конкуренти като Yahoo и Microsoft да поставят реклами в сайтовете на трети страни. Решението от сряда все още може да бъде обжалвано пред върховния съд на ЕС.

Решението излиза след два съдебни успеха на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер и опита ѝ да контролира компаниите от Силициевата долина. Миналата седмица тя спечели дела в Съда на ЕС срещу опита на Google да избегне антитръстова санкция от 2,4 млрд. евро за това, че излага на първо място собствените си продукти при търсене в интернет.

В отделно дело Общият съд на ЕС обаче потвърди антитръстова глоба срещу американския производител на чипове Qualcomm, намалявайки я леко до 238,7 млн. евро от първоначалните 242 млн. евро, съобщава Ройтерс.

ЕК наложи глобата през 2019 г., заявявайки, че Qualcomm е продавала чиповете си под пазарните цени между 2009 и 2011 г., притискайки британския производител на телефонен софтуер Icera, който вече е част от Nvidia.

Qualcomm твърдеше, че базовите чипсети за 3G, посочени в делото, формират само 0,7% от пазара на Универсалната система за мобилни далекосъобщения (UMTS) и затова не е било възможно да изключи конкурентите от пазара на чипсети.

Съдът е „разгледал подробно всички правни основания, представени от Qualcomm, отхвърляйки ги в тяхната цялост, с изключение на едно правно основание относно изчисляването на размера на глобата, което намира за частично основателно“, съобщи базираният в Люксембург Общ съд.

Qualcomm същи може да обжалва решението по определени точки пред Съда на ЕС.

Производителят на чипове не е отговорил веднага на изпратено по имейл искане на Ройтерс за коментар.

Компанията убеди същия съд преди две години да отмени антитръстова глоба от 997 млн. евро, наложена през 2018 г., за изплащането на милиарди долари на Apple от 2011 до 2016 г., за да използва само нейните чипове във всички свои модели iPhone и iPad, блокирайки конкуренти като Intel Corp.

Впоследствие надзорният орган на ЕС отказа да обжалва решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още