IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Meta забрани RT и други руски държавни медии на платформите си

Мярката бележи остра ескалация на действията от най-голямата компания за социални мрежи

13:17 | 17.09.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Собственикът на Facebook Meta заяви в понеделник, че забранява RT, Rossiya Segodnyq и други руски държавни медии на платформите си, твърдейки, че те използват измамни тактики, за да влияят прикрито в онлайн пространството, съобщава Ройтерс.

Забраната бележи остра ескалация на действията от най-голямата компания за социални мрежи в света срещу руските държавни медии, след като години наред предприемаше по-ограничени мерки, например блокирайки реклами на медиите и намалявайки обхвата на публикациите им.

„След внимателно обмисляне разширихме текущите си мерки срещу руските държавни медии. Rossiya Segodnya, RT и други свързани субекти вече са забранени в нашите приложения в световен мащаб заради чуждестранна намеса“, се казва в писмено изявление на компанията.

Прилагането на забраната ще влезе в сила през следващите дни, се казва още в съобщение. Освен Facebook приложенията на Meta включват Instagram, WhatsApp и Threads.

Руското посолство не е отговорило веднага на запитване на Ройтерс за коментар. Белият дом е отказал такъв.

Москва обяви Meta за „екстремистка“ организация през 2022 г. и бързо блокира Instagram и Facebook, възразявайки срещу промените в политиката на Meta по отношение на речта на омразата, целяща да позволи на потребителите да излеят гнева си заради инвазията на Русия в Украйна.

Русия критикува и предишните усилия на Meta да ограничи обхвата на руските медии и глоби компанията няколко пъти за това, че не премахва съдържание в Русия, което смята за незаконно.

Съществуващите забрани върху Instagram и Facebook може да ограничат способността на Русия да отговори на блокирането на държавните медии от Meta, но WhatsApp, която Русия засега не е забранила поради значението ѝ за разпространение на информация, се използва от милиони.

Telegram Messenger, чийто руски основател Павел Дуров се разследва официално във Франция, се използва широко в Русия.

VK Video, управлявана от контролираната от държавата технологична фирма VK, предлага алтернатива на YouTube, който е подложен на нарастващ натиск в Русия заради собствените си усилия да блокира руските държавни медийни канали.

Meta предприема хода, след като Съединените щати повдигнаха обвинения за пране на пари по-рано този месец срещу двама служители на RT за, според официални лица, схема за наемане на американска компания за производство на онлайн съдържание, за да повлияе на изборите през 2024 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в петък, че страните трябва да се отнасят към дейностите на руската държавна телевизия RT така, както извършват тайни разузнавателни операции.

RT осми с действията на САЩ и ги обвини, че се опитват да попречат на телевизионния оператор да работи като журналистическа организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 минути
До: Алехандрович, те ненормалниците със съветска тения в мозъците не влизат във фейсбук изобщо - те ползват вконтакте и однокласники. Фейсбука остана площадка за гледане на реклами от досадни търговци и на бабите, които си пращат снимки на котенца и цветенца. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 41 минути
Хахаха! Айде, чао! Трябва да изметат и *** ив м България, а те не са малко - без това ги четат само ненормалници със съветска тения в мозъците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още