IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Intel загуби възможността да прави компоненти за PlayStation?

Този договор щеше да е изключително важен за производителя на чипове, а сега го поставя в още по-неблагоприятна позиция

15:30 | 25.09.24 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Подобно на начина, по който големи технологични компании като Google и Amazon разчитат на външни доставчици, за да помогнат при проектирането и производството на персонализирани чипове с изкуствен интелект (AI), Sony разчита на опитни в дизайна подизпълнители, за да направят процесорите за конзолите ѝ.

Дизайнът на конзолния чип обикновено се опитва да осигури съвместимост с по-ранни версии на системата, за да позволи на потребителите да стартират по-стари игри на новия хардуер. Преминаването от AMD, която направи чипа PlayStation 5, към Intel би рискувало проблем със съвместимостта, което е било предмет на дискусия между инженерите и ръководителите на Intel и Sony, допълват източниците.

Гарантирането на съвместимост с предходни версии на PlayStation би било скъпо и ще изисква инженерни ресурси. Позволяването на потребителите на PlayStation да играят игри, които са купили за по-стари системи, е функция, която Sony често включва в следващото си поколение конзоли.

След като пропусна първата вълна на AI бума, доминирана от Nvidia и AMD, Intel отчете катастрофално второ тримесечие. Intel обяви, че планира да съкрати 15% от работната си сила, за да спести 10 млрд. долара, и е подготвила план за намаляване на капиталовите си разходи за експанзия на заводите си, което беше ключова част от стратегията за производство на компоненти за други компании.

В търсене на ключов клиент

Внезапното напускане на Лип-Бу Тан, високопоставен член на борда, поради различия в представите за бъдещето на Intel, увеличи предизвикателствата пред компанията. Това се случи, след като Гелсингер и други дриректори на Intel представиха плановете си по време на среща на борда миналата седмица, казват източниците.

Потенциалните планове включват идеи за премахване на част от бизнесите на Intel, които компанията вече не може да си позволи да развива, съобщи Ройтерс. Освен това се очаква ръководителите да обсъдят бъдещето на програмируемия чип Altera на Intel, включително потенциална продажба и експанзията на производството му в Германия.

По време на управлението на Гелсингер Intel отдели дизайна и производствените си операции и от първото календарно тримесечие на тази година отчита резултатите им отделно. През април компанията обяви 7 млрд. долара оперативна загуба на производствените си бизнеси.

Intel се затруднява да намери ключов клиент, който да може да говори публично за производствения процес, известен под името 18А, като ще прави това открито пред други компании. Ако Intel беше спечелила договора за чипа за PlayStation 6, бизнесът ѝ с поддоставки щеше да е ангажиран с него за повече от пет години, казват двама от източниците.

Конзолният бизнес на Sony можеше да донесе около 30 млрд. долара на Intel в хода на договора, сочат вътрешни прогнози на Intel, цитирани от двама от източниците. От PlayStation 3 са продадени близо 150 млн. бройки от премиерата през 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още